КМДА Київська міська державна адміністрація


26 листопада 2019

Центр комплексної реабілітації для осіб з інвалідністю Дніпровського району надає послуги людям з інвалідністю до 35 років

Центр комплексної реабілітації для осіб з інвалідністю Дніпровського району надає послуги людям з інвалідністю до 35 років

З 02 січня цього року в Дніпровському районі (за адресою: вул. Курнатовського 7-а) почав функціонувати єдиний в столиці Центр комплексної реабілітації для осіб з інвалідністю (далі – Центр), який надає можливість особам з інвалідністю до 35 років безкоштовно отримувати комплекс соціальних та реабілітаційних заходів в умовах денного перебування з організацією трьохразового харчування. Сьогодні тут допомагають 51 дитині з інвалідністю  та 11 молодим особам з інвалідністю (старше 18 років) адаптуватися у суспільстві, ставши його повноправними членами.

Завдяки наданню Центром послуг денного догляду (Центр працює з 9.00 до 18.00 год), батьки дітей з особливими потребами, мають можливість працювати, у той час, коли їхні діти знаходяться під наглядом фахівців. При Центрі функціонують відділення: ранньої реабілітації (абілітації); психолого-педагогічної реабілітації (денне перебування), фізичної реабілітації та медичного спостереження, відділення трудової реабілітації/працетерапії. Центр надає соціальні та реабілітаційні послуги: соціально-педагогічні, соціально-психологічні, медичного спостереження, денного догляду, соціальної адаптації, фізичної реабілітації, консультативні, транспортні тощо.

З дітьми та молоддю з інвалідністю працюють лікарі (психотерапевт, терапевт, невролог), педагогічні працівники (дефектолог, логопед, корекційний педагог, соціальний педагог, вчитель інформатики, вихователі, музичні керівники),  середній медичний персонал (медичні сестри, медичні сестри з ЛФК та масажу), фізичні реабілітологи.

Для проведення комплексної реабілітації Центр має різноманітне обладнання, тренажери (в тому числі апарат для пресотерапії, модуль активної реабілітації, пристрій активал, велотренажери-мотомед, сучасні вертикалізатори та інше), фізіотерапевтичну апаратуру, кульковий басейн, сенсорну кімнату, спортивну залу, кімнату для проведення бальнеологічних процедур та аромотерапії, кімнату віртуальної діяльності оснащену інтерактивною підлогою та  сенсорною  тач-панеллю,  ігрові кімнати.

Щодня на спеціально обладнаному автомобілі (оснащений підйомником та кріпленнями для комфортного і безпечного перевезення) дітей та осіб з інвалідністю привозятьз дому до Центру  і назад.

Спеціалістами відділення проводяться індивідуальні та групові заняття відповідно до індивідуальних планів реабілітації. Ведеться робота з організації дозвілля, культурно-масових заходів, різноманітних розважальних та виховних заходів (театрально-ігрова діяльність, проведення традиційних та календарних свят).

Також цього року за адресою: вул. Райдужна, 51 відкрито відділення трудової реабілітації/працетерапії:  

 - група денного перебування для молоді з інвалідністю після 18 років, з порушенням рухової активності, які частково не здатні до самообслуговуваннята - групапочасового перебування для молоді (від 18 до 35 років). Відкриття цих відділень, перш за все, надало можливість молоді з інвалідністю розширити коло свого спілкування, світогляду, вплинуло на розвиток власних здібностей та соціальної незалежності. У відділенні велику увагу приділяють відновленню  знань, вмінь та навичок з орієнтування в домашніх умовах, відбуваються заняття з ведення домашнього господарства, самообслуговування та розвитку різнобічних інтересів і потреб, організації дозвілля і відпочинку.

У Центрі за адресою вул.Курнатовського 7-а та вул. Райдужна, 51 відкрито інклюзивні дитячі майданчики, які включають сенсорні розвиваючі стенди, пісочниці спеціально пристосовані для дітей з особливими руховими потребами, рукоходи – спеціальні тренажери для розвитку рухової активності дітей, гойдалки і карусель для дітей з особливими потребами (візочників). На цих майданчиках діти з порушеннями опорно-рухового апарату мають змогу гратися, спілкуватися та розвиватися поряд з звичайними дітьми. Інклюзивні майданчики мають величезний терапевтичний ефект у реабілітації дітей та є надзвичайно важливими для соціальної адаптації в суспільстві.

 Довідково.

Направлення   та   зарахування   осіб   до   Центру   здійснюється   згідно рішення приймальної комісії  та наказу директора Центру на підставі заяви одного з батьків дитини або особи, що їх замінює, чи повнолітньої дієздатної особи за наявності документа, що її посвідчує, перелік документів щодо зарахування осіб до Центру затверджується в положеннях відділень відповідно до законодавства.

           Перелік документів на комісію:

- заява про надання послуг із комплексної реабілітації;

- індивідуальна програма реабілітації дитини, видану ЛКК лікувально-профілактичного закладу ;

- висновок ЛКК лікувально-профілактичного закладу (для дітей  віком до двох років, які належать до групи ризику щодо отримання інвалідності) з рекомендаціями щодо проходження комплексної реабілітації (абілітації) в Центрі;

- копія свідоцтва про народження дитини;

- документ, що засвідчує реєстрацію фізичних осіб у Державному реєстрі фізичних осіб – платників податків;

- виписку з медичної карти амбулаторного (стаціонарного) хворого (форма№027/о);

- довідку про взяття на облік внутрішньо переміщених осіб (дляотримувачів, які є внутрішньо переміщеними особами);

- копію паспортів батьків або законних представників;

- копія пенсійного посвідчення дитини;

- довідка медичного висновку на дитину інваліда до 18 років (за наявністю).

Підготовлено відділом з питань інформаційної політики за матеріалами Центру комплексної реабілітації для осіб з інвалідністю Дніпровського  району міста Києва



При використанні матеріалів посилання на КМДА обов'язкове.