Головна  →  Анонси подій  →  16 січня 2020

19 січня у Дніпровському районі відбудеться загальноміський захід - свято Хрещення Господнього

19 січня у Дніпровському районі відбудеться загальноміський захід - свято Хрещення Господнього

19 січня християнсько-православна громада відзначає одне з найбільших свят у церковному календарі - Хрещення Господнє. Традиційно загальноміський захід - свято Водохреща пройде у Парку культури та відпочинку «Гідропарк». 

З 12.30 год. на присутніх чекатимуть театралізовані  народні гуляння, звучатимуть народні пісні, колядки та щедрівки.

Біля каплиці на честь Хрещення Господнього (острів Передмостова слобідка, 1) буде здійснено чин освячення води за встановленими канонами.

Запрошуємо всіх бажаючих, киян та гостей столиці, представників різних релігійних громад приєднатися до святкування величного свята Водохреща.

У місцях купання буде забезпечено цистерни з питною водою і присутність медпрацівників. Цьогоріч для святкування Водохреща КП «Плесо» облаштувало в межах Києва 16 локацій. На кожній із них із 09:00 до 18:00 чергуватимуть рятувальники та працюватимуть медпункти.

Довідково.

Хрещення Господнє - третє і завершальне велике свято різдвяно-новорічного циклу, яке в народі має назву Йордан або Водохреща. Православні та греко-католицькі християни відзначають його 19 січня, тому воно збігається зі святом Богоявлення. У всіх християнських церквах відправляється богослужіння, яке супроводжується освяченням води. У цей день закінчувалися Святки і починалась підготовка до зимового весільного сезону, який тривав до Великого посту.

Традиція купання на Хрещення є у всіх християнських країнах. Священники та віряни йдуть до заздалегідь прорубаної ополонки, яка у них асоціюється з річкою Йордан. Після того, як священник освятить воду в ополонці, триразово занурюючи хрест, запалюючи вогонь і читаючи молитву, бажаючі занурюються у воду з головою три рази. Сенс обряду в тому, що віруючі готові піти за Христом, приймаючи хрещення і християнську віру.

Перекази говорять, що, коли Ісус прийняв хрещення, з небес в образі голуба зійшов до нього Святий Дух.

Віддавна в народі посвячену на Водохреща воду вважають своєрідним спасінням від багатьох недуг. Її дають пити тяжкохворим, нею освячують храми та домівки.

Інформацію підготовлено відділом з питань інформаційної політики

Перейти до спискуВерсiя для друку