Головна  →  Новини  →  27 лютого 2020

В Управлінні праці та соціального захисту населення відзначили свято Масниці

В Управлінні праці та соціального захисту населення відзначили свято Масниці

Сьогодні на території Управління праці та соціального захисту населення Дніпровського району (вул. Курнатовського, 7А) відбулося святкове дійство - відзначення Масляної. До святкового заходу долучилися очільник Дніпровської райдержадміністрації Петро Онофрійчук, начальник районного Управління праці та соціального захисту населення Олександра Соя, керівник Територіального центру соціального обслуговування населення Дніпровського району м. Києва Людмила Рудковська та громадськість району.

Вітаючи присутніх Петро Онофрійчук побажав щастя, злагоди, миру та родинного затишку.

Святкову атмосферу заходу створювали виступи ансамблю «Вербиченька» (музичний керівник Микола Олійник) територіального центру соціального обслуговування населення Дніпровського району.

Впродовж святкового заходу працювала благодійна ярмарка робіт підопічних Територіального центру соціального обслуговування населення. За кошти отримані від реалізації "лотів" будуть придбані продуктові набори, які передадуть до військового шпиталю та в зону проведення АТО/ ООС.

Довідково.

Свято Колодія - одне з праслов’янських свят, яке сягає доби Трипільської культури. Це низка обрядових дійств на честь весняного пробудження природи. Колодій, Колодка, Колодки, Масляниця, Масляна, Масниці, Сиропусний тиждень, Сирна неділя, Пущення, Загальниця, «Ніжкові заговини» тощо - різні назви давнього свята.

Масляна отримала таку назву, тому що основною обрядовою стравою були вареники з сиром, які вживалися з маслом чи сметаною. Виготовляли також млинці і пиріжки. В прадавньому розумінні Колодій - це маленький Сонце-Божич, який уже підріс і набрався сили розкручувати Сонячне Коло, тобто став Коло-Дієм. З наближенням весни Сонце все вище і вище піднімається по своєму небесному колу, відганяючи зимові холоди, а його сила, тепло та енергія передаються природі й людям. Отже — «Коло діє», життєтворний процес на землі триває, настає новий етап його оновлення.

Інформацію підготовлено відділом з питань інформаційної політики

Перейти до спискуВерсiя для друку