КМДА Київська міська державна адміністрація


29 вересня 2021

29-30 вересня до 80-х роковин трагедії Бабиного Яру відбудуться пам’ятні заходи

29-30 вересня до 80-х роковин трагедії Бабиного Яру відбудуться пам’ятні заходи

29–30 вересня виповнюється 80 років, відколи у Бабиному Яру в Києві були вбиті перші жертви нацистської політики винищення – майже 34 тисячі київських євреїв. У 2021 році, у 80-ті роковини трагедії, ми вшануємо пам’ять десятків тисяч розстріляних.

Маховик смерті забрав упродовж 1941-1943 років життя близько 100 тисяч людей – євреїв, ромів, полонених червоноармійців, пацієнтів психіатричної лікарні, цивільних заручників, українських націоналістів і радянських партизанів, в’язнів Сирецького концтабору.

29-30 вересня 2021 року в Бабиному Яру відбудуться пам’ятні заходи, які організовують Український інститут національної пам’яті, Національний історико-меморіальний заповідник «Бабин Яр», Інститут історії України Національної академії наук за підтримки Світового Конґресу Українців.

Меморіальні заходи розпочнуться з символічного запалення 29 вересня, о 10:00, вищими посадовими особами держави пам’ятного вогню, який горітиме упродовж двох днів біля пам’ятника загиблим киянам та військовополоненим.

Також на тій же локації 29 вересня, о 20:30, відбудеться міжрелігійний захід (молитва) за жертв Бабиного Яру. Долучитися запрошуються всі охочі незалежно від віросповідання. Молитву проведуть Блаженнійший Митрополит Київський і всієї України Епіфаній, Отець і Глава Української Греко-Католицької Церкви Блаженнійший Святослав та головний рабин України та Києва Моше Реувен Асман.

Упродовж двох пам’ятних днів, з 10:00 до 19:00, кожен бажаючий вшанувати пам’ять розстріляних може прийти до Бабиного Яру та біля різних пам’ятників на території заповідника взяти символічні камінці й лампадки, щоб покласти до меморіальних місць. Орієнтиром до місць, де роздаватимуть камінці й лампадки, слугуватимуть спеціально встановлені вказівники.

Основними локаціями — точками для вшанування пам’яті жертв нацистського режиму стануть пам’ятник загиблим киянам і військовополоненим, пам’ятник розстріляним дітям, пам’ятник «Ромська кибитка» і «Менора».

Місце проведення міжрелігійного заходу (молитви) та розташування інсталяції «Вогонь пам’яті»: Національний історико-меморіальний заповідник «Бабин Яр», ст. метро Дорогожичі, вул. Дорогожицька, 9, навпроти Національної медичної академії післядипломної освіти. 

Офіційний сайт: https://babynyar.memorial/

Подія на Facebook: https://fb.me/e/1HO5JsPWv

У межах ширшої програми заходів 23-24 вересня пройде міжнародна наукова конференція «Пам’ять Бабиного Яру і Голокост: наукові та суспільно-політичні виміри». Також громадська організація «Всеукраїнський благодійний фонд «Заради тебе» за підтримки Українського інституту національної пам’яті створила цикл соціальних роликів про жителів України, що рятували євреїв від Голокосту. Ролики поширюватимуться як у соціальних мережах, так і надані телеканалам для трансляції. Отримати їх у високій якості можна за посиланням.

До пам’ятної дати завершений спільний проєкт Українського інституту національної пам’яті, Посольства Ізраїлю в Україні та Національного історико-меморіального заповідника «Бабин Яр» з встановлення системи навігації на території заповідника і доповнення розташованої там стендової виставки.

«Київських євреїв убили лише тому, що політична ідеологія нацистської держави визнала їх расово ворожими та «засудила» до вбивства. Більше ніде, навіть у сумнозвісних фабриках смерті, не вбивали стільки людей за такий короткий проміжок часу. Тому Бабин Яр  в усьому світі є одним із символів Голокосту. Цими меморіальними заходами ми прагнемо, вшановуючи пам’ять жертв, повернути їм гідність, відібрану злочинною ідеологією. Це одночасно є і внеском у формування зрілої та гідної політичної нації, для якої права людини будуть базовою цінністю незалежно від походження, соціального чи іншого статусу. Адже ми прагнемо жити у спільноті, яка  не сприймає насильство як аргумент, а навпаки - культивує почуття відповідальності, емпатії, толерантності, міжнаціонального та міжконфесійного порозуміння. Ми сподіваємося, що участь у цих пам’ятних подіях об’єднає суспільство й до них долучаться якомога більше людей незалежно від національної приналежності, релігії та поглядів на меморіалізацію простору Бабиного Яру», – зазначає голова Українського інституту національної пам’яті Антон Дробович

«Бабин Яр належить до трагедій світового масштабу. В ці поминальні дні світове українство в скорботі долучається до всіх, хто перебуває у Києві. Разом ми наголошуємо — пам'ять про Бабин Яр жива. Щоби надалі захистити правдиву історичну пам’ять від політичних маніпуляцій, сьогодні надважливо, щоб саме українська держава та українська громадськість відповідали за меморіалізацію Бабиного Яру», — заявив Президент СКУ Павло Ґрод.

За інформацією Українського національного інституту пам'яті



При використанні матеріалів посилання на КМДА обов'язкове.