Головна  →  Анонси подій  →  24 вересня 2021

Арт-виставка на станції метро «Дорогожичі»: Джонатан Літтелл та Антуан д’Агата представлять роботи, присвячені Бабиному Яру

Арт-виставка на станції метро «Дорогожичі»: Джонатан Літтелл та Антуан д’Агата представлять роботи, присвячені Бабиному Яру

У понеділок, 27 вересня, на станції метро «Дорогожичі» буде відкрито концептуальну виставку «Бабин яр як Зона відчуження». Виставка міститиме  короткі тексти американо-французького письменника Джонатана Літтелла та роботи французького фотографа Антуана д’Агати і пройде в межах заходів до 80-х роковин трагедії Бабиного Яру. Про це повідомляє Меморіальний центр Голокосту «Бабин Яр».

Джонатан Літтелл уже звертався до теми Бабиного Яру у своєму романі «Благоволительки». Цього разу в серії запитань і метафоричних висловлювань він розмірковує над місцем Бабиного Яру в житті сучасного Києва. Підкреслює дисонанс між пам’яттю про жахливі злочини, а саме: розстрілом 29–30 вересня 1941 року майже 34 тисяч євреїв і буденним життям звичайних міських кварталів поблизу Бабиного Яру.

Пейзажі та мешканців району зображує у своїх роботах Антуан д’Агата. Його авангардні фото вступають у діалог із текстами Літтелла, супроводжуючи їх або конфронтуючи з ними.

Виставка триватиме до 10 жовтня й буде розміщена на рекламних панелях, встановлених між чотирма ескалаторами станції метро «Дорогожичі». Так, щоб пасажири метрополітену ще дорогою до самого Бабиного Яру могли замислитися про трагічне минуле цього місця. Експозиція буде представлена 84 фотографіями та 42 текстовими панелями.

Урочисте відкриття виставки «Зона відчуження» 27 вересня відбудеться у форматі перфомансу за участю одного з її авторів – Джонатана Літтелла.

Захід розпочнеться з короткої бесіди з письменником на майданчику між ескалаторами о 12:45. Початок основної програми запланований на 13:00.

Акредитація представників ЗМІ здійснюється за реєстраційною формою: https://bit.ly/39O5ecJ

Довідково.

Джонатан Літтелл – американо-французький письменник та громадський діяч. Його роман «Благоволительки», написаний від імені офіцера СС та опублікований у 2006 році, став бестселером, був удостоєний Гонкурівської премії та Гран-прі Французької академії. У книзі згадується трагедія Бабиного Яру. Напередодні написання роману Літтелл працював у міжнародній гуманітарній організації Action Against Hunger, заснований у Франції з метою подолати голод у світі. Він побував із місією в країнах: Боснія та Герцеговина, Чеченська Республіка, Сьєрра-Леоне, Афганістан та інші.

Антуан д’Агата – один із найуспішніших фотографів Франції, художник і режисер, член агентства Magnum Photos. Лауреат нагороди Niépce Prize. У своїй творчості д’Агата досліджує непрості, часто табуйовані теми. Антуан багато подорожує та створює свої роботи по всьому світі.

За інформацією kyivcity.gov.ua

Перейти до спискуВерсiя для друку