Епізоотична ситуація: слід уникати підозріло дешевих продуктів


Про епізоотичну ситуацію, яка нині склалася в Дніпровському районі та загрози, які ще існують, йшлося на черговому засіданні Державної надзвичайної протиепізоотичної комісії при Дніпровській районній у місті Києві державної адміністрації під головуванням заступника очільника району Алли Загородньої. За її словами небезпека щодо потрапляння до споживача зараженого збудником африканської чуми м'яса свиней все ще залишається актуальною, тому не лише присутні на засіданні відповідальні особи (керівники ринків, санепідслужби, медики, освітяни тощо), але й всі дніпровчани мають постійно пам’ятати про це, аби не нашкодити своєму здоров’ю та здоров’ю близьких людей. До цієї пори якихось надзвичайних ситуацій, пов’язаних із цією проблемою, в нашому районі не трапилося. Але це не має розхолоджувати – наголосила Алла Вікторівна. Вона нагадала про те, що слід чітко виконувати всі надані раніше доручення (а це засідання районної комісії – не перше), зокрема й від посадовців міста, здійснювати постійний моніторинг ситуації, запобігати торгівлі свининою на стихійний ринках, ярмарках тощо.
Довідково:
Африканська чума свиней (АЧС) — це висококонтагіозна, гостра, інфекційна, вірусна хвороба свиней, що входить до переліку особливо небезпечних (карантинних) хвороб тварин та списку інфекційних та інвазійних хвороб тварин затвердженого МЕБ на 2015 рік. Що необхідно знати пересічному громадянину про Африканську чуму свиней (АЧС) ?
- Що АЧС не становить небезпеки для людей.
- Що на АЧС хворіють лише дикі та свійські свині (всіх видів, порід та статево-вікових груп).
- Що резервуаром Африканської чуми свиней в природі є дикі свині, від яких заражаються свійські (домашні свині).
- Що основний шлях передачі збудника – це безпосередній контакт тварин між собою (хворої та здорової) та перенос збудника від хворої до здорової тварини через посередника, в ролі якого найчастіше виступає людина, що випадково забруднилась виділеннями хворої тварини та мала контакт зі здоровою, а також - предмети догляду, інвентар, взуття та одяг, транспортні засоби та корми, в тому числі й харчові відходи.
- Що збудник хвороби тривалий час може зберігати свою життєздатність поза організмом і в першу чергу в харчових продуктах заражених вірусом АЧС (наприклад: в копченій шинці - до 5 місяців).
- Що холод (заморожена свинина) – лише консервує збудника (продукт залишається небезпечним для свиней після розморожування).
- Що виявивши хвору тварину (нестандартна поведінка) чи труп свині в природному середовищі необхідно негайно сповістити про це лікаря ветеринарної медицини та вжити заходів, щодо унеможливлення контакту із виділеннями хворої тварини.
Вірус африканської чуми свиней не становить небезпеки для людини та надзвичайно небезпечний для свиней.
Як розповів членам комісії директор ПрАТ «Дніпровський ринок» Валентин Нешта, головне – не пропустити до споживача нехай і привабливу за ціною, але неякісну продукцію. За його словами вже знищено 20 туш, правда не свинини, а яловичини, які були заражені цистирцекозом (фенозом).
Довідково:
Цистицеркоз (Cysticercosis) – паразитарне захворювання людини, що викликається личинками свинячого ціп'яка – цистицерками (Cysticersus cellulosae). Може також паразитувати в тушах великої рогатої худоби. Людина стає проміжним факультативним господарем гельмінта. Зустрічається у 2-4% загальної популяції, частіше у дорослих, однаковочасто у чоловіків і жінок. В залежності від локалізації розрізняють цистицеркоз мозку, очей і м'язів.
Утім, як запевнив Валентин Нешта, у підвідомчому йому ринку «ветеринарний бар’єр працює надійно». Адже ще залишились фахівці – добре підготовлені в попередні часи. Але, за словами Валентина Миколайовича, він не розуміє того, чому нині відмінене обов’язкове знищення небезпечних для споживачів продуктів. Раніше, мовляв, вилучали й знищували, а тепер – ні. Це вкарай необачливо, адже не гарантую, що така продукція все ж таки не буде продана покупцю за привабливу ціну. Також Валентин Нешта попередив по те, що цього літа було чимало продукції із зони відчуження. Яким чином потрапляє вона на стихійні ринки – питання до правоохоронців, зі свого ж боку директор зауважив, що, наприклад, «чорнобильська» чорниця містила значне перевищення вмісту радіонуклідів. Розповів він і про те, що довелося відмовитися від смачного й нібито якісного молока зі Згурівського молокозаводу. Причина – воно не скисає. Але аналізи не відразу виявили хімічну речовину, що запобігає природному процесу скисання. Довелося проводити складні дослідження.
У виступах заступника начальника райуправління охорони здоров’я Михайла Гриджука, начальника Дніпровського відділу Деснянського міжрайонного управління ГУ Держсанепідслужби у м. Києві Романа Красножона та інших фахівців пролунали стурбованість тим, що дніпровчани не завжди прискіпливі в підборі продуктів харчування й готові купувати більш дешеву продукцію сумнівної якості. Разом із ти вони повідомили, що в школах не використовується для приготування їжі свиняче м’ясо, а виключно птиця й яловичина. Також фахівці поінформували, що почастішали випадки поліомієліту, тому вкрай необхідно робити дітям щеплення та безглуздо хизуватися тим, що «вберегли» дитину від цього. Фахівці запевнили: вакцини надійні!
Також існує проблема туберкульозу – більше 20 років в Україні триває пандемія цього важкого захворювання. Тобто туберкульоз нікуди не зник й люди хворіють на нього. Тобто особиста обережність, щеплення, дотримання простих й ефективних заходів безпеки – необхідні для кожної родини.
Підготовлено у відділ з питань внутрішньої політики та зв’язків із громадськістю.