Портал в режимі тестування та наповнення
Меню
  • Доступність
  • A-
    A+
  • Стара версія
Дніпровська районна в місті Києві державна адміністрація
офіційний вебпортал

Героям Чорнобиля – наша шана

Опубліковано 27 квітня 2015 року о 10:42
фото

Із нагоди 29-х роковин аварії на ЧАЕС перший заступник голови КМДА Ігор Ніконов, голова Дніпровської райдержадміністрації Ярослав Горбунов разом із заступником Аллою Загородньою, представники міської й районної влади разом з громадськістю поклали квіти до Меморіального кургану героїв Чорнобиля на території церкви Святого Архангела Михаїла а до пам’ятного знаку «Воїнам Чорнобиля».

Як нагадав Ігор Ніконов 29 років тому – 26 квітня 1986 року – на четвертому енергоблоці Чорнобильської атомної електростанції (ЧАЕС) сталася одна з найбільших аварій в історії людства техногенна катастрофа. Він, зокрема, зазначив, що визначити точну кількість жертв цієї аварії важко, адже постраждала вся Україна. І всі ми досі відчуваємо наслідки цієї катастрофи. Проте є люди, які постраждали найбільше – це, в першу чергу, ліквідатори, які ціною свого здоров’я рятували майбутнє, та мешканці територій, на які прийшовся найбільший удар. Ігор Ніконов підкреслив, що сьогодні слід забезпечити чорнобильцям належне медичне обслуговування. За його словами цього року, вперше, на санаторно-курортне лікування чорнобильців І категорії та дітей-інвалідів, інвалідність яких пов’язана з наслідками Чорнобильської катастрофи, виділено більше 13,4 мільйона гривень. А закупівля послуг санаторно-курортного лікування проводитиметься Департаментом соціальної політики, враховуючи профілі захворювання постраждалих осіб та потерпілих дітей, їхні потреби та медичні рекомендації щодо місця лікування (курорту).

Також Ігор Ніконов повідомив, що до 29-х роковин аварії міська влада запланувала понад 15 млн грн на виплату матеріальної допомоги чорнобильцям. Так допомогу отримають:

- діти-інваліди, інвалідність яких пов’язана з Чорнобильською катастрофою – 96 осіб (по 250 грн на одну особу);

- діти-сироти – 46 осіб (по 250 грн на одну особу);

- інваліди ЧАЕС ( категорії 1) – 15905 осіб (300 грн на одну особу);

- вдови (вдівці)померлих громадян, смерть яких пов’язана з Чорнобильською катастрофою – 4653 особи (по 250 грн на одну особу);

- постраждалі внаслідок Чорнобильської катастрофи (категорії 2) – 37793 особи (250 грн на одну особу).

Крім того, у 00 годин із 25 на 26 квітня на території церкви Св. Архангела Михаїла за участю голови Дніпровської райдержадміністрації Ярослава Горбунова та його заступника Алли Загородньої, начальника департаменту соціальної політики КМДА Юрія Крикунова з поминального молебню в пам’ять жертв Чорнобильської катастрофи та покладання квітів й гірлянд до Меморіального кургану героїв Чорнобиля

Довідково:

У ліквідації наслідків Чорнобильської катастрофи, що належить до найбільших катастроф техногенного характеру в історії людства, брали участь люди найрізноманітніших спеціальностей – пожежники, військовослужбовці, енергетики-атомники, інженери-конструктори, будівельники, прості працівники і селяни, в екстреному порядку  були мобілізовані для усунення наслідків аварії. Цих героїв  за найскромнішими підрахунками, було не менше як 600 тисяч осіб. На жаль, більшості їх вже немає з нами. Проте подвиг їх живе у пам’яті наших громадян.

Збудована в 1976 році, Чорнобильська АЕС, розташована за 100 кілометрів на північ від Києва  вона мала чотири реактора, кожний з яких був здатен виробляти до тисячі мегават електроенергії.

Увечері 25 квітня 1986 року група інженерів почала проводити на 4-у реакторі абсолютно непідготовлений технічний експеримент, під час якого потужність реактора була знижена на 7% від норми, а контрольні пристрої були відключені. Робота реактора стала нестабільною і неконтрольованою, а спроба відновити стандартний режим його роботи - запізнілою, і 26 квітня 1986 року на 4-у реакторі пролунали два вибухи. Вони були не ядерними, а хімічними, як наслідок перегріву реактора і накопичення великої кількості газів, що з'явились під час неконтрольованої реакції. Потужність вибухів була настільки великою, що було зруйновано стальну і свинцеву обшивку реактора, і в повітря піднялось більше 60 тон радіоактивних матеріалів.

Щоб запобігти подальшим викидам радіоактивних матеріалів, до кінця 1986-го року четвертий реактор АЕС був накритий спеціальним "саркофагом", збудованим руками сотень тисяч добровольців і мобілізованих солдатів, і Чорнобильська АЕС була знову введена в експлуатацію. Однак великі пожежі і аварії в 1991 та в 1996 роках привели до зупинення спочатку другого, а потім і першого реактора. У 2000-у році був зупинений останній, 3-й реактор, і Чорнобильська АЕС повністю припинила свою роботу.

…Нагадаємо, що станом на 1 квітня цього року в Києві проживає майже 83 тисячі осіб, які мають статус постраждалих внаслідок катастрофи на Чорнобильській АЕС, із них: 44 тисячі – учасники ліквідації наслідків аварії; 22 тисячі – потерпілі; 12 тисяч – потерпілі діти; 372 особи – учасники інших ядерних аварій; 4,5 тисяч – вдови (вдівці), опікуни дітей-чорнобильців.

У Дніпровському районі м. Києва статус постраждалих мають більше 8 тис. осіб, з яких майже 5,6 тис. безпосередніх учасників ліквідації наслідків аварії, понад 2 тис. 800 осіб потерпілих, серед яких 934 дитини, 483 вдови, померлих учасників ліквідації аварії на ЧАЕС.

Всі ці категорії громадян отримують відповідно до Закону України «Про статус і соціальний захист громадян, які постраждали, внаслідок Чорнобильської катастрофи» ті чи інші пільги, компенсаційні виплати: на продукти харчування, щорічну допомогу на оздоровлення, одноразові допомоги і компенсації громадянам, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи, один раз на рік сплачується: компенсація за невикористану санаторно – курортну путівку, компенсацію за проїзд по території України: постраждалим І категорії у розмірі 100 відсотків, постраждалим ІІ категорії у розмірі 50 відсотків вартості проїзду. Всі ці компенсації надаються згідно з особистою заявою та на підставі відповідного пакету документів.

Указом Президії Верховної Ради УРСР від 29.03.1990 № 8985-ХІ 26 квітня оголошено Днем Чорнобильської трагедії.

Підготовлено у відділі з питань внутрішньої політики і зв'язків із громадськістю.

 


Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux