Інформація з питань епідеміологічної ситуації по захворюваності вірусним гепатитом А в Дніпровському районі


Санепідслужба Деснянського міжрайонного управління ГУ Держсанепідслужби у м.Києві повідомляє про складну і напружену епідемічну ситуацію, що склалась в Дніпровському районі щодо захворюваності населення вірусним гепатитом А.
За 9 місяців 2015року кількість захворілих на вірусний гепатит А, який за механізмом передачі відноситься до групи кишкових інфекцій, збільшилась в 5,8 рази. Тенденція до зростання захворюваності ВГА серед населення району зберігається. Аналіз багаторічної захворюваності свідчить про наявність періодичного підйому захворюваності ВГА в 2015році, на рівень захворюваності мають вплив значні міграційні процеси серед населення. Зросла кількість заносів захворювань вірусним гепатитом А в організовані колективи ( дитячі навчальні заклади, середньоосвітні школи та інш.)
В жовтні 2015року зареєстроване групове захворювання вірусним гепатитом А в старшій групі ДНЗ № 672 Дніпровського району, де виявлено 5 дітей, захворілих на вірусний гепатит А. Ймовірно, причиною розповсюдження захворюваності вірусним гепатитом А в дитячому дошкільному закладі явилось порушення санітарно-гігієнічного та протиепідемічного режиму в групі.
Джерелом збудника при вірусних гепатитах являється хвора людина, в тому числі і безжовтушними, стертими формами.
Вірусний гепатит А – це інфекційне захворювання вірусної природи з фекально-оральним механізмом зараження та переважним ураженнм печінки і травного каналу. Єдиним джерелом збудника є хвора людина з будь-якими формами інфекційного процесу. Найбільшу небезпеку для оточуючих становлять хворі з нерозпізнаними формами захворюваності.
Захворювання підступне – проявляється лише через 1-1,5 місяця після зараження. Весь цей період людина становить загрозу для оточуючих. Перші ознаки недомагання люди часто не сприймають як симптоми гепатита. Хворі швидко стомлюються, відчувають слабкість.Часом зникає апетит, появляється гіркота в роті, печія, нудота, біль в животі, блювота.
Гепатит нерідко починається як звичайна застуда. Тоді повляється нежить, біль в голові, підвищення температури, ниють м”язи. Характерний симптом: майже завжди шкіра і склери очей хворого набувають жовтого забарвлення.
Чинниками передачі гепатиту А є вода, харчові продукти, предмети побуту, брудні руки. Збудник може перебувати у воді тривалий час у життєздатному стані. Передача інфекції харчовим шляхом можлива при використанні продуктів, які не мали достатньої термічної обробки.
Забруднення харчових продуктів вірусом може здійснюватись при використанні недоброякісної води для їх обробки, миття посуду, приготування їжі особами, які перебувають в інкубаційному (скритому) періоді ГА і виділяють вірус. Збудник гепатиту А надзвичайно стійкий в навколишньому середовищі.
За особами, які спілкуються з хворими, встановлюють медичне спостереження – опитування, термометрія, перевірка забарвлення сечі, калу, склер, шкіри, визначення розмірів печінки та селезінки протягом 35 днів.
У профілактиці гепатиту А велике значення комплекс санітарно-гігієнічних заходів, забезпечення санітарно-протиепідемічного режиму - перш за все на підприємствах харчової промисловості, об”єктах громадського харчування.
Необхідно додержуватись правил особистої гігієни – не забувати мити руки з милом після повернення з вулиці, перед їдою, після відвідування туалету, для пиття використовувати воду тільки гарантованої якості.
При перших ознаках захворювання необхідно негайно звернутись до лікаря.
Державна санітарно - епідеміологічна служба України
Головне управління держсанепідслужби у м. Києві Деснянське міжрайонне управління