Лептоспіроз. Інформація для населення


Лептоспіроз (синонім – водна гарячка) – гостра інфекційна хвороба, що спричиняється лептоспірами, передається аліментарним, контактним та аспірацій ним шляхами, характеризується гарячкою, міальгією, склеритом, ураженням нирок, печінки і центральної нервової системи, у ряді випадків – жовтяницею і геморагічним синдромом.
У вологому грунті лептоспіри зберігають життєздатність протягом 270 днів, довго зберігаються у воді (в природних водоймах – тижнями), кілька днів – у харчових продуктах. Пряме сонячне і ультрафіолетове випромінювання діє на них згубно, так само, як і кислоти, луги, дезінфікуючі засоби.
Джерелом інфекції є хворі та перехворілі дикі, свійські та промислові тварини, які виділяють лептоспір із сечею і інфікують оточуюче середовище.
Основними носіями лептоспір є щури, польові миші, землерийки, їжаки, у яких лептоспіроз перебігає як латентна інфекція, але після нього на багато місяців залишається виділення лепто спір із сечею (лептоспірурія).
Від людини до людини лептоспіроз, як правило, не передається.
Існує кілька шляхів інфікування лептоспірами:
- аліментарний – через воду та продукти, інфіковані лептоспірами;
- контактний – під час купання у водоймищах, різних видів сільськогосподарських робіт, у разі укусу хворими тваринами, пошкодження шкіри інфікованими предметами;
- аспіраційний – під час заготівлі сіна і сільськогосподарських продуктів.
Значну питому вагу захворюваності мають професійні захворювання на лептоспіроз у працівників сільського господарства; в містах – у сантехніків, робітників боєн і м’ясокомбінатів, іноді у шахтарів (джерело – щури у обводнених забоях).
У профілактиці важливу роль відіграють ветеринарно-санітарні заходи, які передбачають своєчасне виявлення хворих на лептоспіроз тварин. Їх ізоляцію та лікування; проведення карантинних заходів у господарствах, де є хворі тварини, виконання правил пасовищного і стійлового утримання худоби, санітарну експертизу м`яса. Систематичні дератизаційні заходи сприяють зниженню епідемічної активності осередків. До важливих профілактичних заходів належить захист харчових продуктів від забруднення сечею хворих тварин.
Хвороба небезпечна можливими ускладненнями: ураженням очей (ірит, іридоцикліт, увеїт), недостатністю нирок, або нирок і печінки, уремією, кровотечами, міокардитом, набряком мозку, пневмонією, недостатністю кровообігу.
У разі появи: гарячки, болю голови, болю у м`язах, особливо литкових, жовтяниці, геморагічного висипу, зменшення добової кількості сечі, (олігурія), почервоніння очей (склерит), що з`явилися через 2 – 20 діб після купання, риболовлі, сільськогосподарських робіт, вживання підозрілих харчових продуктів чи води з необлаштованих джерел терміново звертайтеся до лікаря і ні в якому разі не займайтеся самолікуванням!
За іфноромацією управління здоров'я