Головна  →  Новини  →  29 березня 2018

Відбулось засідання Координаційної ради з питань запобігання насильству в сім'ї, гендерної рівності та протидії торгівлі людьми

Відбулось засідання Координаційної ради з питань запобігання насильству в сім'ї, гендерної рівності та протидії торгівлі людьми

29 березня в Дніпровській райдержадміністрації відбулось засідання Київської міської координаційної ради з питань запобігання насильству в сім'ї, гендерної рівності та протидії торгівлі людьми (далі – Координаційна рада). Після вітального слова очільника району Петра Онофрійчука, Координаційна рада продовжила свою роботу під головуванням начальника Служби у справах дітей та сім’ї виконавчого органу Київської міської ради (Київської міської державної адміністрації) Валерія Танцюри та заступника голови Дніпровської райдержадміністрації Алли Загородньої. Учасниками заходу були начальники районних відділів (управлінь) у справах сім'ї, молоді та спорту, Служби у справах дітей Дніпровської районної в місті Києві державної адміністрації, представники районного управління освіти, Управління патрульної поліції в місті Києві та громадських організацій.

Засідання Координаційної ради відбуваються почергово у кожному районі міста. На сьогоднішньому - слухалось питання «Про досвід роботи Дніпровської районної в місті Києві державної адміністрації з установами та організаціями державного та громадського сектору в питанні протидії торгівлі людьми та домашньому насиллю». Головний доповідач Василь Ільєнко - начальник відділу у справах сім'ї, молоді та спорту Дніпровської райдержадміністрації, проінформовав присутніх про те, що за останні кілька років в Україні значно збільшилась кількість зафіксованих випадків домашнього насилля. Ця тенденція має місце і у Дніпровському районі: 830 звернень щодо фактів насильства у сім’ї у 2017 році проти 560 звернень за 2016 рік.

Висвітлюючи питання щодо торгівлі людьми, Василь Ільєнко відзначив, що у Дніпровському районі хоч і невеликі цифри щодо таких постраждалих, однак їх кількість також зростає. Якщо у 2014-2015 роках не було зафіксовано фактів звернень, то в 2016 році стався 1 випадок, а у 2017 році – 2. Також доповідач зазначив, що правоохоронці інформують, що на даний час все більшого поширення набувають форми торгівлі людьми, які не пов’язані з сексуальною експлуатацією. На перше місце виходить саме трудова експлуатація (сільськогосподарські роботи, будівництво, примусове жебракування). ЇЇ жертвами найчастіше стають чоловіки працездатного віку або особи з явними ознаками інвалідності, без постійного місця проживання та інші малозабезпечені категорії громадян. Це підтверджують і випадки з постраждалими особами, зареєстрованими у Дніпровському районі.

Розповідаючи про роботу з цією категорією громадян, Василь Ільєнко навів короткі приклади про постраждалих та співпрацю Дніпровської райдержадміністрації з громадськими організаціями і державними установами у сфері протидії торгівлі людьми та домашньому насильству, зауваживши, що загалом ця робота здійснюється постійно. Проінформував про різноманітні соціальні послуги, які  надаються постраждалим. Окремо зупинився на роботі Центру соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді і Служби у справах дітей щодо недопущення домашнього насильства. Також були озвучені проблеми, які виникають при здійсненні комісійного відвідування адрес для перевірки факту скоєння насильства в сім’ї та з’ясування всіх обставин.

До обговорення долучилась Ірина Бойко - координатор проекту Благодійного фонду «Карітас-Київ». Пані Ірина розповіла про підтримку державного сектору в сфері попередження та протидії торгівлі людьми.

Наступний співдоповідач Леся Бурчак - директор Першого Київського місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги, проінформувала про захист прав жертв домашнього насильства в Україні у світлі змін в національному законодавстві.

Про шляхи реалізації Закону України від 7 грудня 2017 року №2229-VІІІ «Про запобігання та протидію домашньому насильству» розповіла юрист Громадської організація «Ла Страда - Україна» Анна Савенко. До обговорення проблемних питань з практичної реалізації положень вищезазначеного нормативного документа долучився заступник начальника відділу зв’язків з громадськістю Управління патрульної поліції в місті Києві Дмитро Парвов.

Окремо на засіданні йшлося про підсумки реалізації у місті Києві в 2017 році Національного плану дій з виконання резолюції Ради Безпеки ООН 1325 «Жінки, мир, безпека. Актуальні питання і пріоритети діяльності з впровадження гендерної рівності». Це питання розкрила у своїй доповіді Ірина Рудешко - заступник начальна управління з гендерних питань та взаємодії з громадськими організаціями інвалідів, ветеранів війни та праці - начальник відділу гендерної політики Департаменту соціальної політики виконавчого органу Київської міської ради (Київської міської державної адміністрації).

Результатом засідання Координаційної ради стала низка напрацьованих пропозицій та протокольних доручень щодо продовження співпраці з установами та громадськими організаціями у сфері протидії торгівлі людьми, запобігання насильству в сім'ї та надання допомоги особам, які постраждали від зазначених проявів, в тому числі - проведення навчання з новел законодавства для суб'єктів національного механізму взаємодії, що здійснюють заходи в сфері протидії торгівлі людьми та попередження насильству в сім'ї.

 Підготовлено відділом з питань інформаційної політики

Перейти до спискуВерсiя для друку