Портал в режимі тестування та наповнення
Меню
  • Доступність
  • A-
    A+
  • Стара версія
Дніпровська районна в місті Києві державна адміністрація
офіційний вебпортал

12 травня відзначається Всесвітній день медичних сестер

Опубліковано 05 травня 2015 року о 12:27
фото

В історії людства професія медичного працівника є найважливішою і найвідповідальнішою в житті людини.

Серед усіх професій, які є в охороні здоров’я, наймилосердніша професія -  медична сестра.

Чи варто казати, як багато в охороні здоров’я залежить від медичних сестер!

Медична сестра  — фахівець з середньою медичною освітою, яка працює під керівництвом лікаря. Одна з найпотрібніших у світі професії, і її заслужена престижність, шляхетність підтверджується світовим досвідом.

Праця медичної сестри відповідальна і складна, немає місії благороднішої ніж повернути хворому радість одужання.

Медична сестра найбільше від інших проводить свій час біля хворого і це не безликий виконавець лікарських призначень, а повноправний учасник процесу лікування. 

ЇЇ робота полягає не тільки в професійному догляді за хворими, як це було раніше. На даний час повністю змінено погляд на функцію медичної сестри: це і виконання різних сестринських маніпуляцій та санітарно-гігієнічних і протиепідемічних заходів, зміцнення здоров’я, профілактика захворювань, полегшення страждань, забезпечення максимальної незалежності людини відповідно її індивідуальним можливостям, надання психо-соціальної допомоги усім верстам населення, визначення розуміння цінності людського життя, вміння бачити не хворобу, а людину з її духовною та фізичною неповторністю.

За ініціативи Міністерства охорони здоров’я та Асоціації медичних сестер України починаючи з 1997 року в Україні 12 травня відзначається Міжнародний день медичної сестри. 

У світі День медичної сестри відзначається вже більше 100 років, хоча офіційно його було затверджено лише в 1971 році, з моменту об'єднання сестер милосердя 141 країни в професійну громадську організацію - міжнародну раду медичних сестер. Свято засноване на честь відомої медичної сестри Англії, Флоренс Найтінгейл - «Жінки, яка несе світло», яка народилася 12 травня 1820 року, що відзначилась під час Кримської війни, в середині ХІХ століття та стала першим видатним діячем сестринської справи.

В закладах охорони здоров’я, підпорядкованих управлінню охорони здоров’я Дніпровської районної в місті Києві державної адміністрації працюють 915 медичних сестер.

З нагоди святкування Всесвітнього дня медичної сестри, 79 молодших спеціалістів з медичною освітою за сумлінну працю, відданість своїй справі, значний особистий внесок у наданні кваліфікованої допомоги населенню Дніпровського району м. Києва були нагороджені Почесною грамотою управління охорони здоров’я Дніпровської районної в місті Києві державної адміністрації .

З метою підвищення престижу та значимості медичних сестер в наданні медичної допомоги населенню, а також з нагоди Професійного свята – Всесвітнього Дня медичної сестри, 15.04.2015 року відбувся конкурс «Краща медична сестра району 2015 року», в якому приймали участь найкращі медичні сестри 8 медичних закладів, підпорядкованих управлінню охорони здоров’я Дніпровської районної в місті Києві державної адміністрації:

1) Шевчук Олена Михайлівна, сестра медична маніпуляційного кабінету КНП «КДЦ Дніпровського району м. Києва»;

2) Кравчук Наталія Іванівна, сестра медична кабінету охорони зору КНП «КДЦД Дніпровського району м. Києва»;

3) Мудрак Ірина Дмитрівна, сестра медична патронажна КНП «ПМСД № 1 Дніпровського району м. Києва»;

4) Луцька Людмила Петрівна, старша сестра медична АЗПСМ № 1 КНП «ПМСД № 2 Дніпровського району м. Києва»;

5) Круківська Наталія Анатоліївна, сестра медична загальної практики – сімейної медицини АЗП-СМ № 2  КНП «ПМСД № 3 Дніпровського району  м. Києва»;

6) Коба Ганна Вадимівна, сестра медична загальної практики – сімейної медицини АЗП-СМ КНП «ПМСД № 4 Дніпровського району м. Києва»;

7) Федоренко Ольга Володимирівна, сестра медична загальної практики – сімейної медицини АЗП-СМ КНП «ПМСД «Русанівка» Дніпровського району м. Києва»;

8) Захарченко Оксана Олександрівна, сестра медична процедурного кабінету КМКЛ № 11 Дніпровського району м. Києва.

Одноголосим рішенням членів Ради медичних сестер та членів ОППОУОЗ Дніпровського району м. Києва переможцями районного конкурсу професійної майстерності «Краща медична сестра 2015 року» стали:

І місце – Кравчук Наталія Іванівна, сестра медична кабінету охорони зору КНП «КДЦД Дніпровського району м. Києва»;

ІІ місце – Коба Ганна Вадимівна, сестра медична загальної практики – сімейної медицини КНП «ПМСД № 4 Дніпровського району м. Києва»;

ІІІ місце – Шевчук Олена Михайлівна, сестра медична маніпуляційного кабінету КНП «КДЦ Дніпровського району м. Києва».

Переможниця конкурсу Кравчук Наталія Іванівна буде представляти Дніпровський район на міському конкурсі. Бажаємо їй перемоги!

 Шановні медичні сестри!

Прийміть найщиріші слова вдячності за вашу нелегку працю та поздоровлення з професійним святом!

Хай завжди вас супроводжують порозуміння, злагода й повага.

В цей світлий святковий час Бажаємо миру і людського тепла, родинного тепла, достатку, любові та сімейного благополуччя!

За інформацією управління охорони здоров’я 


Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux