Головна  →  Новини  →  27 вересня 2018

Відбулась нарада щодо призову на строкову військову службу

Відбулась нарада щодо призову на строкову військову службу

27 вересня в приміщені Дніпровської райдержадміністрації відбулася нарада щодо призову на військову службу. До участі в обговорені долучилися голова Дніпровського району Петро Онофрійчук, керівництво Дніпровської РДА, представники Дніпровського районного військового комісаріату, Дніпровського управління поліції Головного управління Національної поліції в м. Києві, муніципальної варти, директор Комунального підприємства «Керуюча компанія з обслуговування житлового фонду Дніпровського району м. Києва», керівники житлово-експлуатаційних дільниць № 401-412 та представники Громадської ради при Дніпровській райдержадміністрації.

Під час наради акцентовано увагу на оповіщенні та забезпеченні явки призовників до військового комісаріату.

Голова району звернув особливу увагу на своєчасному оповіщенні призовників щодо прибуття їх до районного військового комісаріату та наголосив на тому, що потрібна тісна взаємодія між військовим комісаріатом та всіма службами району.

Представник військового комісаріату окреслив першочергові завдання і зазначив що, не всі розуміють важливість виконання конституційного обов’язку перед Батьківщиною. А також проінформував, що Указом Президента України  термін осіннього призову 2018 року, через збільшення потреби Національної Гвардії і Державної прикордонної служби України, збільшено на 1 місяць, тобто він триватиме протягом жовтня-грудня 2018 року. Окрім цього, наголосив на тому, що строковики не будуть відправлятися у зону АТО, про що слід інформувати їхніх батьків.

Учасники наради обговорили усі проблемні які виникали під час  попередніх призовів та шляхи їх вирішення.

Довідково.

1 жовтня 2018 року стартує черговий осінній призов громадян на строкову військову службу в Збройні Сили України.

Витяг із Закону України про військовий обовязок і військову службу:

Стаття 15. Призовний вік. Призов громадян України на строкову військову службу.

8. Після  набрання  чинності  Указом  Президента України щодо проведення чергового призову:

  • призовники, яким  надійшла  повістка   військового  комісаріату  на  прибуття  до  призовної дільниці для проходження призовної комісії,  зобов'язані прибути в  пункт  і  у строк, зазначені в повістці;
  • у разі  якщо  за  будь-яких  обставин  повістка  не надійшла, громадяни  призовного  віку  зобов'язані  з'явитися  до  призовної дільниці в десятиденний строк з дня початку відповідного чергового призову;
  • призовники, які  змінили  місце  проживання,  зобов'язані   в семиденний  строк  прибути  до  військового комісаріату за новим місцем проживання.

10. У разі неявки призовника без поважних причин на призовну комісію він несе відповідальність, установлену законом.

11. Поважними  причинами  неприбуття призовників до призовних дільниць визнаються:

  • перешкода стихійного  характеру,  хвороба призовника або інші обставини,  які  позбавили  його  можливості  особисто  прибути  у зазначені пункт і строк;
  • смерть його близького родича (батьків, дружини, дитини, рідних брата, сестри, діда, баби) або близького  родича його дружини.

Стаття 17. Відстрочка від призову на строкову військову службу надається.

2. за сімейними обставинами за їх бажанням  надається  призовникам,  які мають:

  • непрацездатних батька і матір чи одинокого непрацездатного із батьків;
  • неповнолітніх рідних  братів і  сестер;
  • одинокого батька або одиноку матір, які утримують двоє чи більше неповнолітніх дітей;
  • дитину віком до трьох років або старшу  трьох  років,  яка виховується без матері;
  • двох і більше дітей;
  • дитину-інваліда;
  • дружину-інваліда;
  • вагітну дружину.

7. за станом здоров'я на строк до одного року .

8. для здобуття освіти  на  весь  період  навчання  надається:

  • у загальноосвітніх та професійно-технічних навчальних закладах з денною формою навчання. У разі досягнення такими призовниками 21-річного віку відстрочка втрачає силу;
  •  у вищих навчальних закладах з денною формою навчання;
  •  в інтернатурі, аспірантурі або докторантурі з відривом або без відриву від виробництва.

10. Відстрочка від призову на строкову військову  службу  для здобуття освіти надається один раз за період навчання, і громадяни призовного віку, відраховані з навчальних закладів за власним бажанням, за невиконання навчального плану, порушення  умов контракту або недисциплінованість втрачають право на відстрочку незалежно від їх повторного зарахування до того чи іншого вищого навчального закладу або поновлення у вищому навчальному закладі.

16. призовники, яким надано відстрочку від призову на строкову військову службу, зобов'язані щороку до 1 жовтня подавати у військові комісаріати документи, що підтверджують їх право на відстрочку.

Витяг з Кодексу України про адміністративні правопорушення:

Стаття 210. Порушення військовозобов'язаними чи призовниками законодавства про військовий обов'язок і військову службу.

Порушення військовозобов'язаними чи призовниками правил військового обліку, неявка їх на виклик до військового комісаріату без поважних причин або несвоєчасне подання в обліковий орган, де вони перебувають на військовому обліку, відомостей про зміну місця проживання, освіти, місця роботи, посади, а також порушення порядку проходження навчальних зборів (занять) у навчальних закладах Товариства сприяння обороні України та професійно-технічних навчальних закладах - тягнуть за собою накладення штрафу від п'яти до семи неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.

Повторне протягом року вчинення порушення, передбаченого частиною першою цієї статті або частиною першою статті 211 цього Кодексу, за яке особу вже було піддано адміністративному стягненню, - тягне за собою накладення штрафу від десяти до п'ятнадцяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.

Стаття 211. Умисне зіпсуття обліково-військових документів чи втрата їх з необережності.

Умисне зіпсуття або недбале зберігання військовозобов'язаними і призовниками обліково-військових документів (військових квитків і посвідчень про приписку до призовних дільниць), яке спричинило їх втрату, - тягне за собою накладення штрафу від одного до трьох неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.

Інформацію підготовлено відділом з питань інформаційної політики

Перейти до спискуВерсiя для друку