Портал в режимі тестування та наповнення
Меню
  • Доступність
  • A-
    A+
  • Стара версія
Дніпровська районна в місті Києві державна адміністрація
офіційний вебпортал

13 травня - Всесвітній день боротьби з артеріальною гіпертонією

Опубліковано 13 травня 2017 року о 11:38
фото

«Хворий повинен разом із лікарем боротися із хворобою»

                         Гіппократ

Щорічно  другої суботи травня за ініціативи Всесвітньої організації здоров’я у світі відзначається Всесвітній день боротьби з артеріальною гіпертонією. Підвищення артеріального тиску - артеріальна гіпертензія (гіпертонічна хвороба) - виявляється у 25% дорослого населення і належить до захворювань, які скорочують тривалість життя та призводять до інвалідності. Важливо знати, що на початкових стадіях артеріальна гіпертензія може ніяк не проявлятись і не впливати на самопочуття. Але підвищений артеріальний тиск запускає каскад патологічних змін в серці, судинах, нирках, сітківці ока, головному мозку, що призводить до виникнення  головного болю, погіршення зору, пам'яті, cну, зниження розумової діяльності, розвитку інфаркту міокарда та інсульту. Сучасні наукові дослідження довели, що ці патологічні зміни можна попередити. Будьте уважними до себе. Якщо Ваш артеріальний тиск (АТ) перевищує 140/90 мм рт.ст. – прислухайтесь до порад лікаря, перегляньте Вашу життєву позицію.

Пам'ятка хворим на артеріальну гіпертонію

Артеріальна гіпертонія - це хронічне захворювання, яке характеризується постійним або періодичним підвищенням артеріального тиску до 140/90 мм рт. ст. і вище. Артеріальна гіпертонія - захворювання, небезпечне для життя своїми ускладненнями (інфаркт міокарда, інсульт). У багатьох людей хвороба може протікати безсимптомно.  У цьому підступність гіпертонії!

 Не вимірюючи артеріальний тиск, неможливо виявити захворювання. Тому кожна людина повинна знати свій тиск.

Фактори ризику артеріальної гіпертонії:

Некеровані - не залежать від самої людини:

• вік: для чоловіків - старше 55 років, для жінок - старше 65 років;

• спадкова обтяженість;

• фактори навколишнього середовища.

Керовані - залежать від способу життя і поведінки і тому можуть бути усунені:

• надлишкова маса тіла і ожиріння;

• куріння;

• нераціональне харчування;

• низька фізична активність;

• неадекватні реакції на стрес.

Як впоратися з артеріальною гіпертонією?

Слідкуйте за вагою! Для розрахунку ідеальної маси тіла користуйтеся формулою підрахунку індексу маси тіла (ІМТ): вага (у кг) розділити на зріст (у метрах), зведений у квадрат. ІМТ = вага (кг) / зріст (м) 2. Значення індексу маси тіла від 18,5 до 24,9 - норма для більшості людей. Більш високі показники підвищують ризик виникнення серцево-судинних та інших захворювань.

Відмовтеся від куріння, і ризик розвитку інфаркту та інсульту вже через рік знизиться наполовину порівняно з курцями! Під впливом нікотину частішає ритм серцевих скорочень, відбувається спазм судин, в результаті підвищується артеріальний тиск.

Дотримання дієти призводить до зниження артеріального тиску. Рівень артеріального тиску має пряму залежність від кількості вживаної солі. Її середня доза не повинна перевищувати 5 грамів (1 чайна ложка без верху) на день. Чи не соліть їжу при приготуванні, чи не підсолюйте їжу перш, ніж Ви спробували її. Уникайте вживання консервованих продуктів, солінь, маринадів. Зменшіть споживання тваринних жирів, рафінованих продуктів, борошняних, кондитерських виробів, цукру. Постарайтеся частіше вживати знежирені або з пониженим вмістом жиру молочні продукти, злаки, фрукти, овочі, горіхи, боби. Збільшіть споживання продуктів, багатих солями калію і магнію (печена картопля, родзинки, курага, морська капуста, чорнослив). Обмежте обсяг споживаної рідини до 1,5 літрів на добу.

Регулярні динамічні навантаження: ходьба, біг, плавання, їзда на велосипеді тощо - 3-5 разів на тиждень не менше 20 хвилин сприяють не тільки нормалізації артеріального тиску, профілактиці ожиріння, але і значно поліпшать Ваше самопочуття і настрій! Почніть з ходьби пішки на роботу і з роботи, поступово збільшуючи темп і відстань, не користуйтеся ліфтом.

Навчіться справлятися зі стресом. Контролюйте свої емоції, настрій. Знаходьте час для прогулянок, зустрічей з друзями, активного відпочинку.

Самопоміч при гіпертонічному кризі

Гіпертонічний криз - це раптовий, різкий підйом артеріального тиску, що супроводжується погіршенням самопочуття і розвитком ускладнень. Фактори, що сприяють розвитку гіпертонічного кризу: емоційні або фізичні перевантаження; зміна погоди, метеорологічні зміни («магнітні бурі»); куріння; різка відміна ліків, що знижують артеріальний тиск; вживання алкогольних напоїв; надмірний  прийом їжі, особливо на ніч; прийом їжі, що містить велику кількість солі; вживання їжі або напоїв, що містять речовини, що сприяють підвищенню артеріального тиску (кава, шоколад, сир, ікра тощо).

Самодопомога при гіпертонічному кризі:

1) Виміряти артеріальний тиск. 2) По можливості, швидко спробувати самостійно знизити підвищений артеріальний тиск. Можуть бути використані препарати швидкої дії: клофелін 0,075-0,15 г або каптоприл 25-50 мг; Не застосовувати неефективні засоби - таблетки «Папазол», «Дибазол». Не можна різко знижувати артеріальний тиск протягом короткого проміжку часу, особливо в літньому віці. Такі симптоми, як слабкість, сонливість, можуть вказувати на порушення кровопостачання  (ішемію) головного мозку.

3) Повторно виміряти артеріальний тиск.

4) У разі появи болів за грудиною (прояв стенокардії) слід прийняти нітрогліцерин під язик. 5) При значному підвищенні артеріального тиску або при наростанні симптомів кризу рекомендується викликати «швидку допомогу». Подальші дії визначить лікар «швидкої допомоги»!

Постарайтеся усунути причини, що викликають розвиток гіпертонічного кризу, і чітко виконувати рекомендації Вашого лікаря. Тоді Ви зможете уникнути ускладнень.

Якщо у Вас гіпертонія – Вам необхідно дотримуватися наступних порад (натисніть тут).  

Пам'ятайте, від Вас залежить багато! Будьте здорові!                                              

 За інформацією Центру здоров’я Дніпровського району міста Києва та матеріалами науково-інформаційного  журналу «Біофайл»


Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux