Головна  →  Новини  →  29 листопада 2018

Мін’юст презентував новий випуск програми «Я МАЮ ПРАВО!» про трудові права осіб з інвалідністю

Мін’юст презентував новий випуск програми «Я МАЮ ПРАВО!» про трудові права осіб з інвалідністю

Міністерство юстиції України презентувало новий випуск програми «Я МАЮ ПРАВО!» на тему «Трудові права осіб з інвалідністю». Відеоматеріал створений за підтримки проекту «Доступна та якісна правова допомога в Україні», який реалізується Канадським бюро міжнародної освіти у партнерстві з Координаційним центром надання правової допомоги та фінансується Урядом Канади.

«Я МАЮ ПРАВО!» – загальнонаціональний правопросвітницький ТВ проект, спрямований на підвищення рівня правової обізнаності громадян.

У випуску роз’яснюється, які трудові права мають особи з інвалідністю. Відповідно до вітчизняного законодавства, з метою реалізації творчих і виробничих здібностей осіб з інвалідністю та з урахуванням індивідуальних програм реабілітації їм забезпечується право працювати на підприємствах, в установах, організаціях, а також займатися підприємницькою та іншою трудовою діяльністю, яка не заборонена законом.

Підприємства, установи, організації, фізичні особи, які використовують найману  працю, зобов’язані виділяти та створювати робочі місця для працевлаштування осіб з інвалідністю, у тому числі спеціальні робочі місця. Так, законодавством встановлюється норматив робочих місць для працевлаштування осіб з інвалідністю у розмірі 4% середньооблікової чисельності штатних працівників облікового складу за рік, а якщо працює від 8 до 25 осіб, – у кількості одного робочого місця.

Особам з інвалідністю, які не мають змоги працювати на підприємствах, в установах, організаціях, державна служба зайнятості сприяє у працевлаштуванні з умовою про виконання роботи вдома.

Захист прав, свобод і законних інтересів осіб з інвалідністю забезпечується в  судовому або іншому порядку, встановленому законом. Також громадянин має право в судовому порядку оскаржувати рішення органів медико-соціальної експертизи про визнання чи невизнання його особою з інвалідністю.

За словами Міністра юстиції Павла Петренка, за порушення прав працівника на працю, в тому числі з ознак дискримінації, передбачені адміністративна та кримінальна відповідальність посадових осіб: «є адмінвідповідальність посадових осіб – відповідні штрафи, та кримінальна відповідальність – обмеження волі конкретних посадових осіб, роботодавця, які спричинили такі порушення прав громадянина».

Інформацію підготовлено відділом з питань інформаційної політики за матеріалами pravo.minjust.gov.ua

Перейти до спискуВерсiя для друку