Портал в режимі тестування та наповнення
Меню
  • Доступність
  • A-
    A+
  • Стара версія
Дніпровська районна в місті Києві державна адміністрація
офіційний вебпортал

До Всесвітнього дня боротьби зі СНІДом – 1 грудня 2018 року. Сучасний стан захворюваності на ВІЛ-інфекцію/СНІД в Україні та основні напрямки профілактики

Опубліковано 03 грудня 2018 року о 10:09
фото

За чотири місяці 2018 року в Україні, за даними Центру громадського здоров'я МОЗ України, було зареєстровано 5 764 нових випадки ВІЛ-інфекції (із них 783 дитини до 14 років). Всього, з 1987 року, в Україні офіційно зареєстровано 321 382 нових випадка ВІЛ-інфекції. Від СНІДу в Україні померло 46 024 людини. За оцінкою експертів, із 2014 року епідемічна ситуація у нашій країні стрімко погіршується. Один із основних індикаторів, за якими відслідковується розвиток епідемії, –  кількість нових випадків ВІЛ-інфекції. За 2017 рік цей показник виріс на 6,6 відсотка у порівнянні з 2016 роком – це відповідає динаміці епідемії, якою вона була близько 10 років тому.
Україна залишається лідером у Європі за масштабами поширення ВІЛ-інфекції. За оцінками експертів UNAIDS, в Україні з ВІЛ-інфекцією живе до 240 тисяч осіб. І тільки кожен другий знає про свій діагноз. Станом на 1 травня 2018 року, на обліку в Україні перебуває 143 766 ВІЛ-позитивних пацієнтів.
Щороку кількість ВІЛ-позитивних людей в Україні зростала, але з 2005 року приріст нових випадків ВІЛ (прискорення епідемії) щорічно зменшувався. У 2012 році вперше в історії України епідемія ВІЛ/СНІДу сповільнилася.За даними офіційної статистики, в 2012 році темпи поширення ВІЛ-інфекції (кількість нових випадків ВІЛ) виявилися нижчими, ніж у 2011 році. Це стало результатом роботи національних програм із уразливими групами населення і масштабних інформаційних кампаній із профілактики ВІЛ/СНІДу.
У 2013-2017 роках, через скорочення програм по боротьбі зі СНІДом, темпи епідемії знову почали зростати.
Починаючи з 2008 року, українці найчастіше інфікуються через незахищений секс. Якщо у 2005 році через сексуальні контакти інфікувалися 33 відсотки людей, у яких була виявлена ВІЛ-інфекція, то в 2012 році цей відсоток зріс до 51. Вперше більше половини нових випадків передачі ВІЛ-інфекції відбулося через незахищений секс. У 2017 році цей показник склав 64 відсотки.
Більшість випадків інфікування ВІЛ в Україні сьогодні реєструються у молодих людей віком від 15 до 30 років.
У червні 2016 року Генеральною асамблеєю ООН, під час зустрічі на високому рівні з питань боротьби з ВІЛ/СНІДом, проголошено Стратегію прискореного подолання епідемії ВІЛ-інфекції FastTrack, яка поставила перед міжнародною спільнотою амбітні цілі:
до 2020 р. виявити 90% людей, які живуть із ВІЛ, надати 90% із них антиретровірусну терапію (АРТ) та забезпечити ефективність лікування 90% осіб, які перебувають на АРТ.
Міська цільова програма протидії епідемії ВІЛ-інфекції на 2017 - 2020 роки затверджена рішенням Київської міської ради від 08.12.2016 №538/1542.
Основні напрямки профілактики ВІЛ-інфекції/СНІДу:
На сьогодні ВІЛ-інфекція не має радикальних засобів лікування, тому головною зброєю у боротьбі із поширенням вірусу є попередження нових випадків інфікування.
У зв'язку із цим, необхідно:

  • приймати правильні, щодо свого здоров'я, рішення, намагатися протистояти таким факторам ризику, як потреба експериментувати, самоутверджуватись під тиском із боку однолітків та наркодільців;
  • уникати випадкових статевих контактів, бо чим більше сексуальних партнерів, тим вищим є ризик інфікування. Застосування презервативів значно знижує можливість інфікування партнера не тільки ВІЛ, але й збудниками венеричних захворювань, вірусних гепатитів. Рекомендується використовувати латексні презервативи;
  • уникати сексуальних контактів із особами, що вживають наркотики, Такі контакти, здебільшого, неконтрольовані і вже тому небезпечні. За даними статистики 30 - 50 % осіб, що вживають наркотики ін'єкційним шляхом, інфіковані ВІЛ отож, вірогідність інфікування надзвичайно висока;
  • пам'ятати, що венеричні хвороби сприяють поширенню ВІЛ, а тому їх потрібно терміново лікувати;
  • не застосовувати уже використані, брудні шприци та голки при введенні наркотиків. Для кожної ін'єкції слід використовувати одноразовий стерильний шприц та голку;
  • важливо знати, що вагітні ВІЛ-інфіковані жінки можуть запобігти народженню хворої на ВІЛ - інфекцію дитини, якщо вони якнайраніше звернуться в жіночу консультацію для проведення профілактичних заходів.

Памятайте, що ВІЛ/СНІД НЕ передається через через піт, сечу, сльози, слину. Хвороба не передається побутовим шляхом: через повітря при чханні, кашлі, при спільному проживанні, роботі в одному приміщенні, користуванні посудом. Безпечним щодо зараження ВІЛ є спільне відвідання місць громадського користування - лазні, сауни, басейну, туалету. СНІДом не можна заразитися у громадському транспорті. Передача ВІЛ через укуси комарів чи інших комах не доведена.
ТЕСТУВАННЯ НА ВІЛ-ІНФЕКЦІЮ
доступно кожному у кожному закладі охорони здоров’я:конфіденційно, якісно, швидко (результат за 20 хвилин), добровільно, безкоштовно, консультації, медичний огляд.
ЛІКУВАННЯ ВІЛ-інфекції доступно кожному: конфіденційно, якісно, добовільно, безкоштовно, медичний огляд, додаткові обстеження, консультації.
Дніпровський район:

  • Будь який заклад охорони здоров’я - у сімейного лікаря.
  • Вул. Митрополита А. Шептицького, 5. Кабінет інфекційних захворювань (каб. №401) КНП „Консультативно - діагностичного центру Дніпровського району м. Києва”, тел. 517-71-45;
  • вул. Ентузіастів, 49. Кабінет інфекційних захворювань (каб. №123) філії № 4 КНП „Консультативно-діагностичного центру Дніпровського району м. Києва”, тел. 507-28-62, вул. Митрополита А. Шептицького, 5. Кабінет Довіри Київського міського центру СНІДу, тел. 517-40-04.

Пройдіть тестування на ВІЛ та, у разі виявлення позитивного результату, отримайте безкоштовну антиретровірусну терапію, що дозволить значно відтермінувати появу симптомів СНІДу та подовжить повноцінне життя!
Інформацію підготовлено відділом з питань інформаційної політики за матеріалами Центру здоров’я Дніпровського району міста Києва


Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux