Портал в режимі тестування та наповнення
Меню
  • Доступність
  • A-
    A+
  • Стара версія
Дніпровська районна в місті Києві державна адміністрація
офіційний вебпортал

14 червня відзначають Всесвітній день донора крові

Опубліковано 14 червня 2022 року о 07:20
фото

14 червня відзначають Всесвітній день донора крові. У травні 2005 р., на засіданні Всесвітньої асамблеї охорони здоров’я, міністри охорони здоров’я світу одностайно прийняли заяву про прихильність і підтримку добровільного донорства крові. Всесвітня організація охорони здоров’я вибрала цей день як вияв вдячності мільйонам людей, які рятують життя і зберігають здоров'я інших людей, здаючи свою кров. Саме цього дня в 1868 році австрійський лікар Карл Ландштейнер відкрив групи крові людини.

Пропаганда донорства є невід'ємною частиною моральних засад донорського руху, обумовленого добротою, гуманізмом, милосердям людей, що безкорисливо надають свою кров хворим. За час існування донорського руху було доведено, що періодичні кровопускання, які дорівнюють одній донорській дозі, абсолютно безпечні для здоров'я донора.

Питома вага крові у нашому організмі становить приблизно 8% від ваги тіла,  5% її запасів знаходиться безпосередньо в серці. Від 15% до 20% крові надходить у центральну нервову систему і мозок, 22% - у нирки.

Перше успішне переливання крові, що врятувало життя жінки, яка мала післяпологову кровотечу, було проведено англійським акушером - гінекологом Джеймсом Бланделлом у вересні 1881 року.

Одна донорська доза має назву фізіологічної.

Завдяки здачі донорської крові відбувається активізація системи кровотворення. Внаслідок крововтрати після здачі донорської крові, кістковий мозок посилює поповнення кров'яного русла новими компонентами. У результаті цього покращується обмін речовин, що в свою чергу є фактором профілактики різноманітних захворювань, підвищує стійкість організму до різних захворювань.

Згідно Закону України «Про донорство крові та її компонентів» донором може бути будь-який дієздатний громадянин України віком від 18 років до 60 років.

Протипоказанням до здачі крові є гострі захворювання, оскільки втрата невеликої кількості крові на фоні нездужання, може різко погіршити загальний стан організму, викликати загострення або подовження терміну хворобливого стану. Завдяки лікуванню кров'ю і препаратами крові вдається зберегти життя багатьом пацієнтам.

Щоб забезпечити потребу в крові, на 1000 жителів має бути 40 донорів. На теперішній час ці показники в Україні - менше 20 - на 1000 громадян.

Що відбувається, якщо донорської крові не вистачає?

Відкладаються операції, помирають ті, що постраждали внаслідок аварій і катастроф, молоді матері, що втратили багато крові при тяжких пологах, онкохворі, що не можуть пройти курси хіміо - або променевої терапії без додаткового переливання донорської крові, люди із захворюваннями крові.

Здаючи кров, донор дарує цим людям шанс вижити!

Центри крові в Україні є державними закладами підпорядкованими МОЗ, що уповноважені проводити підготовку донорів, забір і аналізи крові, зберігання й підготовку крові та її компонентів до подальшого використання.

Одноразово донор може здати 470 мл крові. На перший погляд цифра велика, але якщо розібратися, то це лише 10-та частина від усієї крові людини. Не дивлячись на численні плюси, лікарі не рекомендують донорам здавати кров частіше 4-5 разів на рік.

Донорство - місія благородна і вкрай необхідна для суспільства. Тому потрібно пам’ятати, що допомога донора необхідна не тільки в день донора, а кожного дня, кожну хвилину, кожну мить!

Інформацію пдготовлено відділом з питань інформаційної політики


Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux