Головна  →  Новини  →  9 липня 2019

Колегія: підсумки проведення весняного призову, запобігання та протидія насильству і робота з сім’ями, які перебувають у складних життєвих обставинах

Колегія: підсумки проведення весняного призову, запобігання та протидія насильству і робота з сім’ями, які перебувають у складних життєвих обставинах

Сьогодні, 9 липня, під головуванням виконуючого обов’язки голови Дніпровської районної в місті Києві державної адміністрації Віктора Сушінця відбулось чергове засідання Колегії Дніпровської райдержадміністрації. Старший офіцер відділу обліку та бронювання Дніпровського районного у м. Києві військового комісаріату лейтенант Сергій Кучинський доповів про виконання Закону України «Про військовий обов’язок і військову службу», Указу Президента України №22/2019 від 30.01.2019 «Про строки проведення чергових призовів, чергові призови на строкову військову службу громадян України та звільнення в запас військовослужбовців у 2019 році» у Дніпровському районі столиці.

Інформуючи про роботу призовної комісії, доповідач відзначив, що результатом проведених протягом призовної кампанії 39 засідань стали такі показники: з 3 724 осіб, які викликались на призовну комісію, з’явилось – 1 125, 92 особи – призвано (75 - відправлено до військ, 17 - скасовано призов), 412 осіб отримали відстрочку, 459 - зняті з обліку (в тому числі непридатні за станом здоров’я), 526 - передано в розшук.

Довідково.

Планове завдання на призов складало – 75 чоловік, відправлено у війська – 75 призовників, в зв’язку з укомплектуванням команд Державної Прикордонної Служби та відмовою представників служби в подальшому відборі призовників призовною комісією Дніпровського району міста Києва скасовано рішення про призов на строкову військову службу 17 призовникам, які планувались для відправки до підрозділів Державної прикордонної служби.

Сергій Миколайович окремо зупинився на питанні оповіщення та розшуку призовників, зазначивши, що вручення (відпрацювання) повісток не перевищувало 3 відсотків, а явка до призовної дільниці була не більшою за 1 відсоток. Він відмітив також, що в червні, в зв’язку з критичним станом щодо укомплектування команд на відправку, було проведено повторне оповіщення через ЖЕДи та інші організації району, які здійснюють експлуатацію житлових будинків.

Довідково.

До ЖЕДів району протягом березня - травня було передано 3099 повісток на оповіщення призовників, через адміністрацію (поштою) відправлено 1400 повісток на призовників, що проживають в приватному секторі та будинках, які експлуатують ОСББ та ЖБК.

Проведення розшуку призовників, які ухиляються від виконання військового обов’язку, здійснюється у співпраці із правоохоронними органами. За наслідками проведення призову весною 2019 року до правоохоронних органів передано 526 матеріалів. 39 призовників було розшукано та доставлено до райвійськкомату.

Незважаючи на великий обсяг роботи по оповіщенню та розшуку, показник явки призовників не перевищує 1%. На основних причинах такого становища та проблемних питаннях, які в цілому притаманні проведенню призовної кампанії, Сергій Кучинський закцентував увагу наприкінці доповіді. Він відмітив недосконалість існуючих законодавчих положень, які дають можливість призовникам безкарно ухилятися від явки на призовну дільницю протягом тривалого часу, низький рівень освітлення в засобах масової інформації питання важливості виконання конституційного обов’язку громадян щодо проходження строкової військової служби та поряд з цим, велику кількість інформації, яка негативно впливає на свідомість громадян, низький рівень виконання керівниками підприємств, організацій та навчальних закладів вимог закону щодо ведення військового обліку громадян тощо.  

Про взаємодію структурних підрозділів Дніпровської райдерждміністрації, які є суб’єктами, що здійснюють заходи у сфері запобігання та протидії домашньому насильству і насильству за ознакою статі, доповідала заступник начальника відділу захисту прав дітей Служби у справах дітей Дніпровської райдержадміністрації Валентина Вернигора. Вона відмітила, що координацію дій відповідних суб’єктів та заходів у Дніпровському районі столиціздійснює заступник голови Дніпровської райдержадмінстрації Алла Загородня.

Довідково.

Протягом першого півріччя 2019 року до служби у справах дітей та сім’ї та Дніпровського районного в місті Києві центру соціальних служб для сім’ї дітей та молоді надійшло 47 звернень та повідомлень про вчинення домашнього насильства.

Валентина Георгіївна окремо зупинилась на питанні взаємодії у сфері протидії насильству, зазначивши, що основним завданням при цьому є ефективне виявлення та узгоджене реагування на факти вчинення насильства з урахуванням оцінки ризиків, що загрожують постраждалій особі, своєчасне взаємне інформування суб’єктів та направлення постраждалої особи до служб підтримки постраждалих осіб. Доповідач проінформувала, що суб’єктами взаємодії є орган опіки та піклування, служба у справах дітей та сім’ї, управління освіти, відділ охорони здоров’я, уповноважений підрозділ Національної поліції, центри соціальних служб для сім’ї дітей та молоді, центри з надання безоплатної вторинної допомоги (відповідно  до постанови Кабінету Міністрів України від 22.08.2018 №658). Також закцентувала увагу на порядку інформування про факти насильства, відмітивши, що взаємне інформування проводиться не пізніше однієї доби за допомогою телефонного зв’язку, електронної пошти з подальшим письмовим підтвердженням, а після запровадження Єдиного державного реєстру випадків домашнього насильства та насильства за ознакою статі - шляхом внесення інформації до нього.

Наприкінці доповіді Валентина Вернигора зазначила, що для забезпечення міжвідомчої співпраці щодо реалізації державної політики у сфері запобігання та протидії насильству на місцевому рівні утворюються дорадчі органи – місцеві координаційні ради. Службою у справах дітей та сім’ї підготовлено проект положення про Координаційну раду з питань запобігання домашньому насильству/насильству за ознакою статі, гендерної рівності та протидії торгівлі людьми при Дніпровській районній в місті Києві державній адміністрації  та проект розпорядження про утворення Координаційної ради. (Презентація виступу В. Вернигори)

Про роботу Комісії з питань взаємодії суб’єктів соціальної роботи із сім’ями, які перебувають у складних життєвих обставинах (Комісія) йшлося у доповіді директора Дніпровського районного в м. Києві центру соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді Наталії Коломієць. Доповідач проінформувала про склад та основні завдання Комісії, категорії сімей, які належать до сімей (осіб), які перебувають у складних життєвих обставинах, навела статистичні дані щодо ведення обліку таких сімей (2017 р. – 420 сімей (в них - 638 дітей), 2018 р. – 662 сім’ї (в них – 909 дітей), І півріччя 2019 р. – 807 сімей ( в них – 1082 дитини).

Довідково.

На виконання Протоколу № 5 розширеного засідання колегії виконавчого органу Київської міської ради (Київської міської державної адміністрації) від 25 травня 2016 року з метою координації дій між суб’єктами соціальної роботи з сім’ями та Розпорядженням голови Дніпровської районної в місті Києві державної адміністрації № 498 від 20.09.2016 прийнято рішення «Про створення Комісії з питань взаємодії суб’єктів соціальної роботи із сім’ями, які перебувають у складних життєвих обставинах, при Дніпровській районній в місті Києві державний адміністрації».

Наталія Миколаївна детально зупинилась на процедурі розгляду справи кожної окремої сім’ї та визначення доцільності  її взяття під соціальний супровід. (Презентація виступу Н. Коломієць)

 Довідково.

Соціальний супровід сімей (осіб) – це  комплекс заходів, що передбачає оцінку потреб, визначення основних проблем сім’ї,  регулярні зустрічі та відвідування за адресою проживання, моніторинг виконання поставлених завдань, сприяння у отриманні інших послуг, допомога в усвідомленні проблеми, навчання та розвиток навичок, спрямованих на подолання чи мінімізацію складних життєвих обставин. Тривалість здійснення соціального супроводу — до шести місяців. У разі складного випадку - соціальний супровід може бути продовжено до одного року.

 

Наприкінці виступу кожного із спікерів відбувалось обговорення по суті питання, в результаті чого були напрацьовані відповідні рішення.

Підготовлено відділом з питань інформаційної політики 

Перейти до спискуВерсiя для друку