Головна  →  Новини  →  30 вересня 2019

Труханів острів: мітинг-реквієм пам’яті жертв Другої світової війни

Труханів острів: мітинг-реквієм пам’яті жертв Другої світової війни

28 вересня заступник голови Дніпровської райдержадміністрації Алла Загородня взяла участь в мітингу-реквіємі біля Пам’ятного знаку мешканцям робітничого поселення водників на Трухановому остові, яке було знищено фашистами 76 роки тому, під час окупації Києва. До пам'ятного заходу долучилися ветерани-труханівці, ветерани Другої світової війни, представники Дніпровської РДА та мешканці столиці.

На мітингу-реквієму із вшанування загиблих киян йшлося, зокрема, про те, що на початок війни на Трухановому було близько 8 тисяч киян – здебільшого робітників столичних заводів «Ленінська кузня» та «Арсенал», а також рибного господарства. Уздовж острова пролягали чотири великих вулиці, перехрещені більш маленькими, що були щільно забудовані приватними будиночками та об’єктами соцпобуту.

За словами заступника голови Дніпровської райдержадміністрації Алли Загородньої те, що відбулося в ті далекі часи на Трухановому острові більше семи десятиліть тому – ніколи не має забутися. Пам’ять про тих, хто загинув, наша пошана людям, які поклали своє життя за рідну землю, назавжди буде в серцях нащадків. Присутні на мітингу-реквіємі вшанували пам’ять загиблих.

Довідково:

Коли восени 1943 року ця територія опинилася посередині двох головних плацдармів радянських військ, з яких почалося звільнення Києва від німецько-фашистських загарбників, на Трухановому острові також висадився передовий загін наших десантників, які готували переправу через Дніпро. Це привернуло увагу німців, які спрямували на Труханів острів зондеркоманду. Фашисти «вогнем і мечем» винищила там усе. Загинули й 86 радянських десантників, чотирьом із яких – О. Бутку, М. Внукову, С. Піроженку і О. Стахорському було присвоєно звання Героїв Радянського Союзу. На їх честь було відкрито пам’ятник на центральній алеї Труханового острова, біля якого традиційно  відбуваються  урочистості.

Інформацію підготовлено відділом з  питань інформаційної політики за матеріалами відділу культури

Перейти до спискуВерсiя для друку