Головна  →  Новини  →  21 січня 2020

Студенти Київського університету ринкових відносин ініціювали захід «Нас єднає прапор України: духовна єдність поколінь»

Студенти Київського університету ринкових відносин ініціювали захід «Нас єднає прапор України: духовна єдність поколінь»

Напередодні Дня Соборності України студентський актив Вищого навчального закладу «Київський університет ринкових відносин» ініціював проведення заходу «Нас єднає прапор України: духовна єдність поколінь». Зустріч пройшла для активної студентської молоді м. Києва за підтримки Київського молодіжного центру в приміщенні історико-меморіального музею Михайла Грушевського (вул. Паньківська, 9).

У заході взяли участь студенти Вищого навчального закладу «Київський університет ринкових відносин», Київського університету ім. Бориса Грінченка, Таращанського державного технічного та економіко-правового коледжу, Політико-правового коледжу «АЛСКО», коледжу мистецького художнього моделювання та дизайну імені Сальвадора Далі, учні спеціалізованої школи №194 «Перспектива» м. Києва, провідні науковці, юристи-практики. Модераторами заходу було обрано Осядлу Марію, кандидата юридичних наук, головного консультанта відділу зв’язків органів правосуддя Апарату Верховної Ради України, Роман Сухацький, кандидата історичних наук, доцент, Петасюк Олена, доцент історичного факультету, Семерей Жанна, декан, доктор філософії в галузі економіки, Казак Оксана, кандидат економічних наук, доцент, Маслов Макарій, фахівець відділу сприяння зайнятості та розвитку молодіжного підприємництва Київського молодіжного центру.

Метою заходу стало відтворення історичних і бурхливих національних подій, що відбулися на площі перед Софією Київською у м. Києві 22 січня 1919 року, де на волелюбному зібранні було урочисто проголошено Злуку Української Народної Республіки та Західноукраїнської Народної Республіки. Цей день увійшов до національного календаря як державне свято – День Соборності України. Відзначати це свято почали не у 1999 році (коли було ухвалено відповідний президентський указ), а з 22 січня 1990 року, коли мільйони українців узялися за руки, утворивши «живий ланцюг» від м. Києва до м. Львова, на згадку про проголошення Акту Соборності.

Під час екскурсії старший науковий співробітник історико-меморіального музею Юрій Євтушенко, учасник АТО, розповів студентам про становлення державності в добу Центральної Ради. Відвідувачі мали змогу ознайомитися з державотворчими документами тих буремних часів, дізнатися про перші українські паперові банкноти – карбованці, гривні, марки-шаги, державні символи України – Герб і Прапор. Також молодь побувала в робочому кабінеті видатного історика та політичного діяча Михайла Грушевського, де, зокрема, говорили про його творчий доробок, пронизаний ідеалами соборності.

Після тематичної екскурсії учасники заходу продовжили роботу в залі засідань музею, де говорили про модель українського суспільства у поглядах Михайла Грушевського та його прорахунки у військовій політиці, як очільника Центральної Ради.

Епіграфом до заходу студенти обрали слова Михайла Грушевського: «…суспільність, що має віру в себе, мусить мати і відвагу глянути на неприкрашену правду свого минулого, щоб зачерпнути правду свого минулого, щоб зачерпнути в ній не зневіру, силу.»

Прозвучав Духовний Гімн України «Боже, Великий Єдиний, нам Україну храни» та «А ми тую червону калину» у виконанні бандуристки Українського державного радіо Катерини Коврик.

На завершення заходу відбувся флешмоб «Україна єдина».

За інформацією Вищого навчального закладу «Київський університет ринкових відносин»

Перейти до спискуВерсiя для друку