Головна  →  Новини  →  23 січня 2020

Лептоспіроз: cимптоми хвороби та профілактика

Лептоспіроз: cимптоми хвороби та профілактика

Лептоспіроз – гостра інфекційна хвороба із групи зоонозів, яка спричиняється різними серотипами лептоспір та супроводжується гарячкою, симптомами загальної інтоксикації, ураженням нирок, печінки, серцево-судинної, нервової систем.
Для лептоспірозу характерна літньо-осіння сезонність.
Мишоподібні гризуни (щури, миші) є основним джерелом інфекції у природі, від яких заражаються домашні (велика рогата худоба, свині, собаки) та дикі тварини.

У тварин хвороба часто протікає безсимптомно, у вигляді довготривалого носійства, при цьому збудник виділяється із сечею у зовнішнє середовище. Збудники захворювання - лептоспіри нестійкі у зовнішньому середовищі. Миттєво гинуть при дії прямих сонячних променів, кип’ятінні, сушінні та при обробці дезінфікуючими засобами. У воді лептоспіри живуть більше місяця, у грунті зберігають життєдіяльність до 3-х місяців. На харчових продуктах вони живуть декілька днів і є стійкими до заморожування.
Хвора людина не становить небезпеки для оточуючих.

Шляхи передачі лептоспірозу
Із сечею хворих і тварин, що перехворіли на лептоспіроз, лептоспіри потрапляють у водоймища, де зберігають свою життєдіяльність довгий час. Щурі та мишовидні гризуни можуть заражати і харчові продукти.
Людина інфікується при купанні у заражених водоймищах, або при вживанні сирої води із невідомих джерел, забруднених харчових продуктів, при догляді за хворими тваринами. Лептоспіри можуть проникати у організм не тільки через шлунково-кишковий тракт, але й через пошкоджену шкіру та слизові оболонки.
Інкубаційний період хвороби триває від 4 до 14 днів (частіше 7 - 9 днів).
Хвороба починається гостро, з’являється озноб, підвищується температура тіла (39-40° С). Хворі скаржаться на сильний головний біль, безсоння, відсутність апетиту, спрагу. Дуже характерною ознакою є сильний біль у м’язах, особливо у литкових. На 3−8-й день може з’явитися висип на шкірі тулуба і кінцівок, крововилив у сітківку ока, внутрішні органи. При появі цих ознак потрібно негайно звертатися до лікаря та пригадати, чи ви не купалися у ставках, де стояча вода, чи не мили руки брудною водою, чи не покусали вас гризуни.

Попри численні дослідження та застосування сучасних методів терапії, смертність при важкій формі захворювання сягає 25−30%. Найчастіше смерть настає від повної відмови роботи нирок. Тому так важлива своєчасна діагностика і госпіталізація людини, що захворіла на лептоспіроз.

Щоб не захворіти на лептоспіроз необхідно:

  • дотримуватися правил особистої гігієни, мити руки перед вживанням їжі;
  • не пити води із невідомих джерел;
  • не купатися у забруднених водоймищах;
  • застосовувати засоби індивідуального захисту (рукавиці, гумові чоботи) під час робіт на полях, у садах, підвальних приміщеннях;
  • знищувати щурів і мишей, не допускати забруднення гризунами харчових продуктів та питної води.

Інформацію підготовлено відділом з питань інформаційної політики

Перейти до спискуВерсiя для друку