Головна  →  Новини  →  20 лютого 2020

В бібліотеках Дніпровського району відбулися літературні зустрічі до Міжнародного дня рідної мови

В бібліотеках Дніпровського району відбулися літературні зустрічі до Міжнародного дня рідної мови

До Міжнародного дня рідної мови в бібліотеках Дніпровського району пройшла низка тематичних заходів. У бібліотеці ім. П. Усенка учні 5-го класу навчально-виховного кмоплексу №30 "ЕкоНад" (вул. Березняківська, 30Б) зустрілись з представником видавництва «Знання» Тетяною Лахно. Впродовдж заходу учні дізналися безліч нових фактів про рідну українську мову. Також пані Тетяна розповіла, як готуються до друку та видаються книжки та запропонувала долучитися до видавничої справи: в інтерактивній грі школярі спробували створити власне видавництв.

А в бібліотеці ім. Костянтина Симонова відбулась зустріч – обговорення «Успішні люди мають говорити українською» із відомою українською поетесою, членом Національної спілки письменників України, лауреатом літературних премій імені Євгена Маланюка, Михайла Коцюбинського, Наталі Забіли, Марусі Бек (США), "Благовіст", "Кришталевий птах" - Наталкою Поклад. Письменниця ознайомила юних читачів з мовними традиціями, що сягають сивої давнини, читала вірші та розповідала  про свою творчість.

Дітлахи були активними учасниками в спілкуванні з письменницею, відповідали на її запитання та читали вірші. Разом з поетесою здійснили невеличкий екскурс в історію української мови та отримали інформацію про шлях її становлення.

Для учнів 3 класу середньої загальноосвітньої школи №103 співробітниками бібліотеки №158 проведено літературну годину «Мова нас єднає». Впродовж заходу діти довідалися про історію відзначення свята, його значення для збереження та розвитку мов світу. Поезії, які лунали на заході, розкрили для юних читайликів барвистий світ українського слова, його велич та силу. Також, до уваги користувачів бібліотеки було представлено книжково-ілюстровану виставку «Слова у рідній мові – квіти калинові».

Напередодні Дня рідної мови в бібліотеціи ім. В. Янавідбулося літературне свято: «Мова-ДНК нації», на яке завітали учні 4-В класу навчально-виховного комплексу №167. На заходіі згадували історію виникнення української мови, а діти розповідали казки та читали вірші про рідну мову, дивилися презентацію та тематичні відеоролики. А наостанок відбувся показ українського строю.

 
Довідково.

Міжнаро́дний день рі́дної мо́ви - день, який відзначають щороку 21 лютого, починаючи з 2000 року. Про «підтримку мовного та культурного різноманіття та багатомовності» було оголошено на ХХХ сесії Генеральної конференції ЮНЕСКО, що проходила 26 жовтня — 17 листопада 1999 року в Парижі.

Інформацію підготовлено відділом з питань інформаційної політики за матеріалами Центральної бібліотечної системи Дніпровського району

Перейти до спискуВерсiя для друку