Головна  →  Новини  →  21 лютого 2020

Система протидії гендерному насильству не зможе ефективно працювати без державної підтримки – Марина Хонда

Система протидії гендерному насильству не зможе ефективно працювати без державної підтримки – Марина Хонда

З огляду на велику кількість населення у Києві, дуже важко визначити реальну кількість випадків домашнього насильства. Про це на міжнародному форумі «Україна на шляху до подолання домашнього та ґендерно зумовленого насильства» повідомила заступниця голови КМДА Марина Хонда.

«У нас у Києві проживає майже 4 мільйони населення. З них майже мільйон незареєстрованих і близько 200 тисяч внутрішньо переміщених осіб. Наша соціальна сфера настільки складна, що було дуже важко зробити висновок, а яку ж конкретну послугу ми маємо надавати. Ми взагалі до кінця не розуміємо глобальність проблеми домашнього насильства», – зазначила Марина Хонда.

За її словами, для визначення масштабів проблеми, було зроблено аналітичну роботу – опитування киян. Із чотирьох тисяч респондентів, 99% мають розуміння того, що таке насильство, але водночас не розуміють алгоритм дій, якщо над кимось вчиняється насильство.

У 2019 році місто посилило роботу у сфері протидії домашньому насильству. Для цього у кожному районі Києва було створено координаційні ради за участю правоохоронців, служби у справах дітей, центрів у справах жінок, районні адміністрації; проведено Перший гендерний форум, на якому офіційно було визнано глобальний масштаб проблем; підписано меморандум про спільний трирічний проект із Фондом народонаселення ООН; запустили першу столичну лінію довіри та протидії домашньому насильству «15-00», та створено 9 мобільних оперативних груп реагування.

Також планується відкриття двох кімнат кризового перебування. Перша буде відкрита вже найближчим часом.

«Органи місцевого самоврядування відпрацьовують системи на місцях. Ми шукаємо способи і форми створити систему, навіть якщо це не врегульовано нормативними актами. Я дякую Фонду народонаселення ООН та іншим міжнародним організаціям, які підштовхують до вирішення цієї проблеми. Але нам конче необхідна підтримка держави. Так, відкриття кол-центрів – це необхідна річ, але це тільки один елемент системи, яку ще потрібно вибудувати», – зауважила Марина Хонда.

За інформацією kyivcity.gov.ua

Перейти до спискуВерсiя для друку