Головна  →  Новини  →  1 липня 2021

Спека. Як працювати при високій температурі повітря

Спека. Як працювати при високій температурі повітря

Спека не лише знижує працездатність працівників, а й загрожує їх здоров’ю. Законодавство встановлює вимоги до температури, відносної вологості повітря та швидкості його руху, також до інтенсивності теплового (інфрачервоного) опромінення і температури поверхні (п. 1 ДСН 3.3.6.042-99 «Санітарні норми мікроклімату виробничих приміщень», затверджених постановою головного державного санітарного лікаря України від 01.12.1999 № 42).

Роботодавець має забезпечити комфортні умови праці (ст. 21 КЗпП; ст. 13 Закону України «Про охорону праці» від 14.10.1992 № 2694-XII; ст. 4 Закону України «Про забезпечення санітарного та епідемічного благополуччя населення» від 24.02.1994 № 4004-XII) та дотриматись нормативно-правових актів. Як організувати роботу у спеку

В приміщеннях, де персонал працює за комп’ютерами й без фізичних навантажень, оптимальні показники влітку такі:

  • температура у приміщенні — 23-25 °C;
  • відносна вологість повітря — 40-60%.

Відповідно до законодавства працівники можуть перебувати на робочих місцях повний робочий день в теплий період року, якщо температура в офісі в теплий період року не перевищує 28 °C.

Проте це знизить їх працездатність.

Якщо виміри підтвердили, що температура в офісі перевищує норму, роботодавець може:

  • тимчасово надати для роботи інше приміщення;
  • залучити працівників у межах трудової функції до роботи на інших дільницях;
  • обладнати приміщення додатковим оснащенням.

Якщо вжиті заходи не допомогли, за погодженням із керівництвом підприємства, скоригуйте графік роботи та скоротіть час перебування працівників на робочих місцях. Не плутайте «час перебування в офісі» та «тривалість перебування на робочому місці». Скоригувати графік роботи на період спеки можна двома способами: ввести додаткові перерви; оголосити простій.

Інформацію підготовлено сектором з питань охорони праці Дніпровської районної в місті Києві державної адміністрації за інформацією Інтернет-ресурсів

Перейти до спискуВерсiя для друку