Головна  →  Новини  →  24 жовтня 2022

Міжнародний день дій на захист клімату

Міжнародний день дій на захист клімату

У третій декаді жовтняпроводяться заходи до Міжнародного дня дій на захист клімату, які мають традиційний щорічний характер та проводяться з 2009 року.

В останні кілька десятиліть планета Земля зіткнулася зі зміною клімату, що супроводжується підвищенням глобальної температури. Глобальне потепління (частково) оборотне. Ми впевнені, що спричинили його. Рівень CO2 є найвищим за останні 2 мільйони років. Щороку ми втрачаємо 1,2 трильйона тонн льоду.

Міжнародний день дій на захист клімату, який в цьому році припав на 24 жовтня - це формат протесту прямої дії, ініційований екологами 2005 року у зв'язку з Глобальною кліматичною кампанією. Основна увага в цей день приділяється інформуванню людей про вплив людини на глобальне потепління. Крім того, цей день вимагає від обраних представників урядів виконати зобов'язання, встановлені Кіотським протоколом (це міжнародний договір, який зобов'язує держави скоротити викиди парникових газів).

В Україні створять Національний реєстр викидів. Президент України підписав Закон по створення єдиної державної онлайн-системи даних про викиди та перенесення забруднюючих речовин. Про це повідомляє Міністерство захисту довкілля та природних ресурсів України, передає Укрінформ.

«Президент України Володимир Зеленський підписав євроінтеграційний Закон «Про Національний реєстр викидів та перенесення забруднювачів». Реєстр стане єдиною державною онлайн-системою даних про викиди та перенесення забруднюючих речовин», - йдеться в повідомленні.

За інформацією Міндовкілля, незабаром буде створена онлайн-мапа, на якій відображатимуться всі підприємства-забруднювачі та інформація про них. Це дозволить в оперативному порядку відстежувати викиди та перенесення забруднювачів у часі та просторі, аналізувати пропозиції щодо зменшення викидів, а також приймати ефективні рішення з питань запобігання та зменшення промислового забруднення.

Водночас громадськість, отримавши доступ до екологічної інформації, зможе брати участь у формуванні державної екологічної політики у сфері реєстрації викидів.

За інформацією сектору з питань екології Дніпровської РДА

Перейти до спискуВерсiя для друку