Головна  →  Новини  →  23 листопада 2022

В Україні традиційно пройде щорічна Всеукраїнська акція «16 днів проти насильства»

В Україні традиційно пройде щорічна Всеукраїнська акція «16 днів проти насильства»

В Україні з 25 листопада до 10 грудня традиційно буде проведено Всеукраїнську акцію «16 днів проти насильства». 

Офіційно цей день був оголошений Генеральною Асамблеєю ООН у 1999 році, але відзначатись почав з 1981 року в пам’ять про трагічну загибель трьох сестер Мірабаль, які були жорстоко вбиті під час диктатури домініканського правителя Рафаеля Трухільо в 1960 році. 

Як зазначили в Національній соціальній сервісній службі України, міжнародна спільнота щорічно підтримує акцію «16 днів проти насильства».

«Тисячі громадян та сотні державних і громадських організацій з більш ніж 100 країн світу активізують у цей період свої зусилля заради спільної мети: збільшити розуміння та обізнаність про всі форми насильства та створити в конкретному регіоні соціальний простір, вільний від насильства. Необхідно сприяти формуванню у громадськості «нульової толерантності» до різних форм насильства, привернути увагу до жорстокого поводження з дітьми, протидіяти торгівлі людьми та захищати  права жінок. Крім цього потрібно активізувати роботу спеціалізованих служб підтримки для постраждалих осіб», – розповіли в Національній соціальній сервісній службі України.

Довідка. Щорічна акція «16 днів проти насильства» ініційована Першим всесвітнім інститутом жіночого лідерства 1991 року. Власне тоді визначився зв’язок між насильством стосовно жінок та правами людей. 

Дати акції символічно наголошують на цьому зв’язку: 
25 листопада – Міжнародний день проти насильства щодо жінок;
10 грудня – Міжнародний день прав людини. 

У цей шістнадцятиденний період входять й інші важливі для демократичної спільноти дати: 
01 грудня – Міжнародний день боротьби зі СНІДом; 
02 грудня – Міжнародний день боротьби з рабством; 
03 грудня –  Міжнародний день людей з інвалідністю;
05 грудня – Міжнародний день волонтера;
06 грудня – річниця інциденту в Монреалі. 

Таким чином, майже кожний день від 25 листопада до 10 грудня означений фактами та аргументами стосовно того, що будь-які форми насильства є порушенням прав людини.

За інформацією kmr.gov.ua

Перейти до спискуВерсiя для друку