Портал в режимі тестування та наповнення
Меню
  • Доступність
  • A-
    A+
  • Стара версія
Дніпровська районна в місті Києві державна адміністрація
офіційний вебпортал

25 квітня світ відзначає День боротьби з малярією

Опубліковано 25 квітня 2019 року о 10:55
фото

25 квітня світ відзначає День боротьби з малярією. Цьогоріч він проходить під гаслом «Нульовий рівень смертності від малярії починається з мене».

Малярія - інфекційна хвороба, збудником якої є найпростіші організми (плазмодії малярії), що передаються від хворої людини до здорової через укуси малярійних комарів. Хвороба дуже поширена у країнах із тропічним кліматом, проходить із тяжким перебігом, загальним нездужанням, нападами ознобу, підвищенням температури, порушеннями з боку нервової та інших систем організму. У випадку злоякісного перебігу, хворий може загинути.

За період із 2000 року країни, вражені малярією, і їх партнери досягли значного прогресу в скороченні загального числа випадків захворювання на малярію і смертей від неї. Однак тягар страждань, спричинених малярією, залишається непропорційно великим. Кожні дві хвилини від цієї хвороби, що піддається лікуванню і профілактиці, помирає одна дитина і щороку реєструється понад 200 мільйонів нових випадків захворювання.

За даними останньої Всесвітньої доповіді про боротьбу з малярією, випущеної у листопаді 2018 р., число випадків захворювання на малярію зросло із 217 мільйонів - у 2016 р до 219 мільйонів - у 2017 р. Число випадків смерті від малярії в 2017 р, згідно з оцінками, склало 435 000, що можна порівняти із цифрами за попередній рік.

На Африканський регіон, як і раніше, доводиться диспропорційно висока частка глобального тягаря малярії. У 2017 році в цьому регіоні сталося 92% випадків захворювання на малярію і 93% випадків смерті від малярії.

На сесії Всесвітньої асамблеї охорони здоров'я в травні 2015 р ВООЗ прийняла Стратегію ліквідації малярії в субрегіоні Великого Меконгу (2015-2030 рр.), Яка була схвалена всіма країнами цього субрегіону. Закликаючи до негайних дій, ця стратегія передбачає досягнення елімінації всіх видів малярії людини в усьому регіоні до 2030 р приділяючи першочергову увагу тим районам, де малярія з множинною лікарською стійкістю набула широкого поширення.

За 2018 рік в Україні зафіксовано дві смерті від малярії. Хворіють на малярію люди, які мандрують по екзотичним країнам. У двох пацієнтів малярію діагностували надто пізно, ще дев’ятьох вдалося врятувати.

ВООЗ рекомендує захищати всіх людей, що піддаються ризику малярії, за допомогою ефективних заходів боротьби з переносниками -комарами.

Два види боротьби з переносниками є ефективними: оброблені інсектицидом протимоскітні сітки і розпилювання інсектицидів залишкової дії всередині приміщень. Для профілактики малярії можуть також використовуватися протималярійні препарати. Профілактику малярії серед людей, які подорожують, можна здійснювати за допомогою хіміопрофілактики, яка пригнічує стадію малярійної інфекції в крові, запобігаючи тим самим розвиток хвороби.

Життєво необхідним є своєчасне звернення за медичною допомогою при будь-якому підвищенні температури під час відвідування тропіків та протягом 3-х років після повернення із тропічних країн. При будь-якому захворюванні не забувайте повідомити лікарю, який Вас лікує, про те, що Ви були в тропіках.

Підготовлено відділом з питань інформації за матеріалами відділу охорони здоров’я Дніпровської районної в місті Києві державної адміністрації


Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux