Головна  →  Новини  →  21 квітня 2023

22 квітня – Міжнародний день Землі

У цей день світ відзначає Міжнародний день Землі. Це день, коли людство зосереджує увагу на гострих проблемах навколишнього середовища та вживає заходів для їх вирішення. По всьому світу люди висаджують дерева, прибирають парки, сквери та водойми.

Історія цієї дати наступна. Дата святкування цього всесвітнього дня вибрана не випадково: спочатку, за даними проекту DilovaMova.com, в цей день, в одній з найпотужніших, масштабних і розвинених країн світу, в США відзначався День дерев. Тоді у 1840 році відомий американський громадський діяч Джон Мортон розгорнув велику кампанію по посадці дерев і кущів. У 1872 році він запропонував започаткувати День дерева, який відразу ж став дуже популярний - протягом одного дня жителі штату висадили близько мільйона дерев. Починаючи з 1970 року сенс свята став ширшим і у нього з'явилася нова назва - День Землі, який ООН офіційно і визнала в 1971 році. США були однією з перших країн, що заснували екологічні свята на державному рівні, до того ж дерево часто символізує життя. 

Починаючи з 2010-го року в наших календарях на міжнародному рівні з’явився знаковий День - Всесвітній день Матері-Землі, який відзначається 22-го квітня. У резолюції Генеральної Асамблеї ООН № A/RES/63/278, яка була затверджена з цього приводу в 2009-му році відзначалося, що термін «Матінка-Земля» досить поширений в різних культурах і загальноприйнятий у більшості країн світу, він відображає чіткий взаємозв’язок між нами і нашою планетою.

Для України сьогодні як ніколи актуальними є питання миру, захисту своєї землі, своїх людей та довкілля, що страждають від російських окупантів. Ми обов’язково збережемо наш дім, виженемо з нього ворога та почнемо відновлювати багату українську природу.

У День Землі ми приєднуємося до цієї міжнародної ініціативи і закликаємо всіх підтримати загальнолюдські позитивні зусилля, які спрямовані на вирішення назрілих екологічних проблем. Що людина посіє - те й пожне. Не будемо про це забувати!

Підготовлено сектором з питань екології по матеріалам з інтернет джерел

Перейти до спискуВерсiя для друку