Портал в режимі тестування та наповнення
Меню
  • Доступність
  • A-
    A+
  • Стара версія
Дніпровська районна в місті Києві державна адміністрація
офіційний вебпортал

Всесвітній день тварин

Опубліковано 04 жовтня 2023 року о 13:45

Всесвітній день тварин або День захисту тварин або World Animal Day відзначають 4 жовтня, як нагадування, що ці мешканці планети - потребують нашої турботи та підтримки. Паралельно із тим, цього дня святкують День ветеринарної служби, яка піклується про наших улюбленців та тваринний світ.

Чомусь багато хто називає тварин нашими меншими братами. Звичайно ж, якщо врахувати той факт, що тварини в чомусь іноді можуть бути більш кмітливі ніж ми, або ж для них навколишнє середовище більш зрозуміле, ніж нам, то їх можна було б назвати нашими старшими братами. Однак очевидно одне - людина в переважній більшості випадків залишається чільною і домінуючою істотою, а тварини як правило пригніченою і ці відносини ніяк не можна назвати братніми.

Статистика невблаганна: кожну годину з лиця нашої матінки Землі безповоротно зникають три види тварин. Навіть не віриться! Кожен день відходять в історію близько 70-ти видів флори і фауни нашої планети. Біологічне різноманіття Землі неухильно скорочується величезними темпами.

Ще в 1931-му році прихильники руху захисту природи, на Міжнародному конгресі, що проходив в італійській Флоренції, враховуючи сумну динаміку розвитку відносин людини і природи, ініціювали установити щорічний Всесвітній день захисту тварин, який було прийнято відзначати 4-го жовтня. Дата проведення Дня тварин була вибрана на честь дня пам’яті відомого католицького священика Франциска Ассизького, померлого 4-го жовтня 1226-го року, котрий вважається в католицькій культурі покровителем тварин.

У дні нашої сучасності, з боку численних товариств захисту тварин з різних країн світу, вже стало доброю традицією влаштовувати в цей день різноманітні масові заходи на тему захисту природи і тварин нашої планети. День тварин проводиться з метою підвищення свідомості суспільства щодо необхідності захисту нашого з вами навколишнього середовища, а так само з метою підвищення активності у сфері захисту тварин, якої потребують не тільки тварини дикої природи, а й наші домашні улюбленці.

Лідируючу позицію у світі за чисельністю наявності домашніх тварин на душу населення займають Сполучені Штати Америки. Серед європейських країн на першому місці знаходилася Чехія, де в доброї половини чеських сімей була в наявності як мінімум одна домашня тварина. Чехи так люблять своїх домашніх тварин, що приблизно чверть із них має документ про походження або родовід.

Україна, маючи розвинуте законодавство щодо охорони дикої фауни, потребує подальших зусиль, спрямованих на відновлення та збереження тваринного світу. Найближчими кроками в цьому напрямку є оновлення переліку видів тварин, включених до Червоної книги України, підготовка та видання четвертої редакції Червоної книги України, законодавче врегулювання діяльності реабілітаційних центрів для диких тварин, уточнення та посилення вимог щодо утримання в неволі великих хижих тварин, опрацювання питання ідентифікації та реєстрації утримуваних в неволі диких тварин, затвердження планів дій щодо охорони рідкісних груп тварин, посилення відповідальності за порушення законодавства у сфері збереження диких тварин тощо.

Всесвітній день тварин — це привід нагадати людям про їхню відповідальність за домашніх тварин, які для багатьох людей стали дійсно незамінними членами сім'ї. 

За інформацією сектору з питань екології Дніпровської РДА за матеріаліми Інтернет-джерел


Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux