Портал в режимі тестування та наповнення
Меню
  • Доступність
  • A-
    A+
  • Стара версія
Дніпровська районна в місті Києві державна адміністрація
офіційний вебпортал

6 березня - Міжнародний день боротьби із захворюванням на глаукому

Опубліковано 06 березня 2019 року о 09:51
фото

За даними Всесвітньої організації охорони здоров’я, глаукома є другою після катаракти, причиною сліпоти у світі. Від 16 % до 20 % усіх випадків захворювання закінчуються сліпотою. Кількість хворих на глаукому у світі коливається від 60,5 до 105 млн. чоловік, а до 2020 року може досягти 110 млн. осіб.

Глаукома - це захворювання очей, пов'язане із накопиченням внутрішньоочної рідини.

Накопичування рідини призводить до збільшення тиску всередині ока і може пошкодити зоровий нерв, по якому відбувається передача зорової інформації у головний мозок. У результаті - знижується зір.

Як порушується зір при глаукомі ?

Глаукома впливає на ширину огляду, тобто на здатність бачити предмети, що знаходяться зовні від зафіксованої точки, або на так званий "периферичний зір". Розвиток хвороби відбувається поступово, тому багато пацієнтів не помічають таких порушень зору. У міру прогресування глаукоми у периферичному зорі з'являються "сліпі" зони і пацієнт бачить менше і не так чітко, як раніше.

На підвищення внутрішньоочного тиску можуть вказувати наступні симптоми:

 - затуманювання зору, поява "сітки" перед очима;

 - наявність"райдужннх кіл" при погляді на джерело світла (наприклад,  на  лампочку,  що світиться);

 - відчуття  дискомфорту у оці, важкості та напруження;

 - незначний ріжучий біль у оці;

 - відчуття зволоження ока;

 - погіршення здатності бачити у сутінках;

 - незначнй біль навколо очей.

При безперервному і адекватному лікуванні (такому, як застосування очних крапель) можна зупинити подальше звуження периферичного зору. Крім того, в деяких випадках роблять операцію.

Раннє виявлення та діагностика глаукоми - це основа збереження зору. Регулярні обстеження дозволяють виявити найменші порушення, які важко помітити самостійно.

Основне лікування - це застосування очних крапель, які зменшують утворення рідини в оці або збільшують її виведення. Деякі  краплі роблять і те, і інше одночасно.

Операцію при глаукомі проводять при неефективності звичайного лікування або при швидкому прогресуванні хвороби, навіть якщо очний тиск вдалося привести у норму.

Крім підтримки нормального внутрішньоочного тиску потрібно 1-2 рази на рік отримувати курси консервативного лікування, що включають застосування лікарських препаратів і методів фізіотерапії. Лікарські препарати покращують живлення ока, нормалізують загальний і місцевий кровоток, знижують внутрішньоочний тиск.

Фізіотерапевтичне лікування включає в себе магнітотерапію, лазерне опромінення і електростимуляцію зорового нерва і сітківки.

При глаукмі слід дотримуватися наступних правил:

  • Працюйте стільки, скільки дозволяє Ваш вік і загальний стан здоров'я, не напружуйтеся. Уникайте фізичних і нервових перевантажень. Гранична  вага, яку допустимо піднімати - 10 кг.
  • Перевантаженням для вас може стати навіть прополка грядок, якщо ви нахиляєтеся. Пристосуйте якусь лавочку, стільчик і не нахиляйтеся. Що б ви не робили - читаєте, креслите, в'яжете, не сидіть із нахиленою  головою і при поганому освітленні.
  • Дивитися телевізор можна, але теж при хорошому освітленні (не в темряві!) і у правильній позі, щоб голова не була ні нахилена, ні закинута.
  • При читанні і інший напруженій зорової роботі робіть щогодини невеликі (на 10 -15 хвилин), перерви.
  • Харчуйтеся раціонально відповідно до віку, віддавайте перевагу овочевіим стравам, рибі, сирим овочіам і фруктам, обмежте тваринні  жири і цукор.
  • Пиття рідини, якщо немає для цього інших протипоказань, можна особливо не обмежувати, але не можна відразу випивати більше склянки. Чай навіть корисний, тому що кофеїн, який міститься в ньому, покращує кровообіг у тканинах очей, а підвищує внутрішньоочний тиск в рідкісних випадках. Не забороняється і чашечка кави, але для достовірності краще зробити кофеїнову пробу: виміряйте внутрішньоочний тиск перед  тим, як вип'єте кави, і через 1-1,5 години після цього.
  • Якщо ви курець - киньте курити негайно! Нікотин шкідливий для ваших очей!
  • Не носіть тугих комірців, краваток - все, що ускладнює кровообіг в області голови та шиї.
  • Для вас дуже важливий хороший сон. Введіть у розпорядок дня вечірні прогулянки; якщо не спиться - приймайте на ніч 2 - 3 чайні ложки меду, запиваючи теплою водою, робіть теплі ванни для ніг.
  • Точно дотримуйтеся призначеного  режиму  закапування крапель. Якщо ви повинні  піти з дому надовго, не забудьте взяти їх із собою.
  • При закритокутовій формі глаукоми різка зміна освітлення небезпечна  для очей. Перед відвідуванням кінотеатру або інших затемнених приміщень закапайте пілокарпін, щоб попередити розширення зіниці.
  • Регулярно відвідуйте лікаря. Навіть при стабілізації внутрішньоочного тиску, контрольне обстеження рекомендується кожні 3 місяці.

Лікувальна гімнастика при глаукомі.

Вправа № 1: Легкі погладжування пальцями по надбрівним поверхням, починаючи від середини лоба у напрямку до скронь.

Вправа № 2: Погладжувати лоб від брів до лінії росту волосся.

Вправа № 3: Круговими рухами пальців погладжувати ділянки скронь  протягом 2 - 3 хвилин.

Вправа № 4: Легко постукувати подушечками пальців поверхню чола протягом 2 хвилин.

Вправа № 5: Сильно заплющити очі на кілька секунд, потім відкрити очі. Виконати вправу 8 - 10 разів для зміцнення м'язів верхніх і нижніх повік, нормалізації кровообігу і загального розслаблення очей.

Вправа № 6 : Слід швидко моргати очима протягом двох хвилин, що сприяє ефективному кровообігу в органах зору.

Вправа № 7: Підійти до вікна і подивитися на вулицю крізь скло, потім перевести погляд на саме скло. Таку процедуру проробляти 10 разів.

Вправа № 8: Дивитися протягом декількох секунд прямо перед собою, потім поставити на деякій відстані від очей вказівний палець і перевести погляд на нього, після чого опустити очі вниз. Повторити таку вправу 14 разів, що допоможе швидко зняти  втому очей, а також полегшити зорове навантаження.

Вправа № 9: Закрити очі, опустити при цьому повіки і масажувати їх круговими рухами подушечками пальців протягом хвилини. Така вправа значно покращує кровообіг і зміцнює зорові м'язи.

Вправа № 10: Подушечками пальців легенько натиснути на верхні повіки, потім повільно відпустити. Повторити вправу 5 -7 разів для кращої циркуляції очної рідини.

Вправа № 11: Подивитися вліво, затримавши погляд на кілька секунд, потім вправо. Вправу виконати 10 разів.

Вправа № 12: Обертати очима по колу спочатку в одну сторону, потім у іншу. Вправу виконати по 10 разів у кожну сторону. 

Така лікувальна гімнастика особливо корисна для профілактики та лікування глаукоми тому, що швидко  знімає підвищену напругу очей.

За інформацією КНП «Консультативно-діагностичний центр Дніпровського району м.Києва»


Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux