7 червня – Всесвітній день безпеки харчових продуктів
Щороку, 7 червня, відзначається Всесвітній день безпеки харчових продуктів. У грудні 2018 року Генеральна Асамблея ООН своєю резолюцією проголосила 7 червня Всесвітнім днем безпеки харчових продуктів (World Food Safety Day).
День встановлено з метою привернення уваги держав до проблем здорового харчування населення, а також якості вироблених харчових продуктів.
Безпека харчових продуктів — це поняття, що включає в себе обробку, підготовку та зберігання харчових продуктів таким чином, щоб запобігти хворобам харчового походження.
Безпека харчових продуктів має забезпечуватись на шляху «від лану до столу». Адже, при порушенні встановлених норм виробництва, транспортування, зберігання або приготування, харчові продукти можуть нести небезпеку для здоров’я людини.
В Україні відповідають за безпечність продуктів харчування виробники і реалізатори, а державний контроль здійснює Державна служба України з питань безпечності харчових продуктів та захисту споживачів. Виробники та реалізатори продуктів харчування повинні дотримуватись низки процедур, щоб уникнути потенційно серйозних небезпек для здоров’я.
Закон України “Про основні принципи та вимоги до безпечності та якості харчових продуктів” визначає норми безпеки та якості продуктів, що перебувають в обігу або ввозяться на територію України. Ці показники регулюються відповідно до встановлених законом вимог