Головна  →  Новини  →  7 липня 2017

Підсумки Форуму «Громадський бюджет 2. Дніпровський район»: корисні поради та цікаві ідеї

Підсумки Форуму «Громадський бюджет 2. Дніпровський район»: корисні поради та цікаві ідеї

В рамках інформаційної кампанії6 липня в приміщенні Дніпровської райдержадміністрації відбувся Форум «Громадський бюджет 2. Дніпровський район» (фото).

Участь у Форумі взяли представники структурних підрозділів Дніпровської РДА, Клубу авторів громадського бюджету та автори минулорічних проектів. Привітала учасників та побажала плідної спільної роботи заступник голови Дніпровської РДА Алла Загородня.

Своїм досвідом поділилися переможці Громадського бюджету1, учасники Клубу  авторів громадського бюджету Олена Медведенко (відео) та Володимир Басовський. Вони розповіли про основні етапи проведення Громадського бюджету2, поділилися корисними порадами щодо підготовки проекту та організації голосування на нього.

Серед порад – об’єднуватися з авторами інших проектів під час проведення голосування. Тобто голосувати за проекти один одного, проводити спільні рекламні акції,  таким чином забезпечуючи більшу кількість голосів, яка є визначальною для перемоги.

Нагадаємо, що після реєстрації проекту на сайті: gb.kyivcity.gov.ua, протягом 30 днів він має набрати голоси підтримки - не менше 50 – для малого проекту (до 400 тис грн) та 200 голосів – для великих проектів (до 2 млн грн). При цьому проголосувати кияни можуть за будь-яку кількість проектів. Подати проект можна до 15 липня 2017 року.

Якщо проект набрав необхідну кількість голосів підтримки та пройшов наступний етап – експертизу (проводять фахівці райдержадміністрації), він виноситься на голосування за яким і будуть визначатися переможці. Наразі за календарним планом це голосування передбачене з 30 вересня до 30 жовтня 2017 року. Мінімальна кількість голосів: 400 - для малих проектів; 1000 – для великих проектів. При цьому голосуванні один киянин зможе підтримати лише 5 проектів. Переможцями стануть проекти, які набрали найбільшу кількість голосів серед усіх проектів по місту, в рамках загальної суми Громадського бюджету2 – 100 млн грн. Проекти-переможці будуть реалізовані протягом 2018 року.

Також громадські спікери, у якості прикладу, презентували ідею Клубу авторів щодо проведення громадського бюджету у школах. Учні змогли б подавати власні ідеї-проекти та отримавши підтримку інших школярів реалізувати її. Наразі, для залучення міських коштів на реалізацію цієї ідеї, планується подати проекти до Громадського бюджету2 у всіх районах міста. Зокрема у Дніпровському районі проект щодо проведення громадського бюджету у школах району подає Олена Медведенко.

Оскільки громада Дніпровського району завжди була однією з найбільш активних у місті (на Громадському бюджету1 перемогло 11 проектів) захід зацікавив багатьох активістів. Усі вони змогли отримати відповіді на свої запитання від авторів проектів-переможців та начальника Фінансового управління Дніпровської РДА В’ячеслава Лаврова.  

Варто також зазначити, що багато відповідей на запитання можна отримати уважно прочитавши Положення про Громадський бюджет. Також про багато корисних лайфхаків можна дізнатися на Фейсбук у  групі Громадський бюджет Київ: СПІЛЬНО.

Шпаргалка для авторів проектів Громадського бюджету.

Пункт супроводу Громадського бюджету у Дніпровському районі:
м. Київ, бульвар Праці, 1/1, кімната 419. Тел.: 558-24-17
Прийом: щовівторка (10:00-13:00 год), щочетверга (14:00- 17:30 год).

Підготовлено відділом з питань інформаційної політики

Перейти до спискуВерсiя для друку