Портал в режимі тестування та наповнення
Меню
  • Доступність
  • A-
    A+
  • Стара версія
Дніпровська районна в місті Києві державна адміністрація
офіційний вебпортал

Безбар’єрність є важливим елементом для всіх реабілітаційних просторів

Опубліковано 20 червня 2024 року о 07:26

З кожним днем зростає кількість людей, які вважають безбарʼєрність новою цінністю для суспільства — наразі так вважає 83% українців. Такі результати дослідження, проведеного Центром соціальних досліджень та поведінкової економіки за підтримки Дитячого фонду ООН (ЮНІСЕФ) і Ради з комунікацій безбарʼєрності, за методологією й аналітикою Advanter Group та Gradus research.

При цьому значна частина українців — 24% — вже долучається до усунення барʼєрів для певних категорій людей, що є суттєвим зростанням порівняно з періодом до війни, коли активно долучилися лише 10%.

Презентація досліджень громадської думки щодо питань безбарʼєрності й обговорення дій із посилення комунікацій результатів впровадження політики безбарʼєрності відбулася за участі Прем’єр-міністра Дениса Шмигаля та першої леді України Олени Зеленської. До події доєдналися представники міністерств, які відповідають за реалізацію заходів Національної стратегії створення безбар’єрного простору в Україні.

«Безбар’єрність — це нова цінність для нашого суспільства. 83% респондентів назвали її такою. Це дуже великий відсоток, велика свідомість. Нарешті. Якщо так багато людей усвідомлює безбар’єрність як цінність — ми на правильному шляху як суспільство», — наголосила перша леді України Олена Зеленська.

За словами першої леді, безбар’єрність потрібна не лише пораненим і людям з інвалідністю, а кожному, щоб почуватися комфортно та вільно. Так, за результатами дослідження, першочергово розв’язати питання безбар’єрності треба у сфері працевлаштування — так вважають 57% опитаних, 51% назвали потребу змін в інфраструктурі, ще 37% респондентів — в усуненні бар’єрів для людей старшого віку.

Зі свого боку Денис Шмигаль зазначив: «Україна продовжує послідовний курс на створення безбар’єрного середовища для всіх громадян. Це відповідає нашому європейському курсу та нашим цінностям. Ця тема постійно в центрі уваги нашого уряду та всіх міністерств. Відповідно комунікація як на рівні держави, так і на рівні громад у цьому напрямі має бути системною та активною. Це невід’ємний елемент стратегії змін, яку ми впроваджуємо».

Допомогти людині усунути бар’єри для активного життя — мета флагманського проєкту «Розвиток системи реабілітаційної допомоги» у межах Національної стратегії зі створення безбар’єрного простору в Україні, над реалізацією якого працює МОЗ. Запит на цей вид меддопомоги збільшується через триваючу війну: щороку її потребують близько 250 000 пацієнтів.

«Сучасна, ефективна, доказова система реабілітації, що базується на кращих світових практиках, доступна в кожній громаді та безоплатна для пацієнта — внесок медичної сфери у відновлення людини. Безбар’єрність є важливим елементом для всіх реабілітаційних просторів», — зазначив Міністр охорони здоров’я України Віктор Ляшко.

Також він наголосив на важливості спільної роботи міністерств над створенням безбарʼєрного простору в Україні та комунікації з суспільством для інформування та оперативного реагування на потреби, що виникають, адже безбар’єрність — це доступність усіх послуг, усіх можливостей для кожної людини у кожному куточку нашої країни.

За інформацією https://www.kmu.gov.ua


Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux