Портал в режимі тестування та наповнення
Меню
  • Доступність
  • A-
    A+
  • Стара версія
Дніпровська районна в місті Києві державна адміністрація
офіційний вебпортал

До Дня вишиванки в бібліотеках Дніпровського району пройшли тематичні заходи

Опубліковано 17 травня 2023 року о 16:41
фото

З нагоди відзначення Дня вишиванки бібліотеки Дніпровського району столиці підготували низку тематичних заходів. Зокрема, в бібліотеці ім. П. Усенка для дітей відбулася зустріч першокласників спеціалізованої школи №327 з поглибленим вивченням іноземних мов із народною майстринею Світланою Балуєвою. Всі дітки були вбрані в українські вишиванки, і саме про історію вишитої сорочки, про значення орнаментів-оберегів розказала пані Світлана малечі. Слухали дуже уважно, тому на питання вікторини відповісти було багато охочих. А переможці отримали призи – авторські ляльки-мотанки.

Напередодні відзначення свята Дня вишиванки в бібліотеці ім. О. Олеся спільно з клубом «Поважна пані» відбулося фольклорно-етнографічне свято «Народжена у вишиванці». Креативні панянки не тільки згадували найвідоміших у світі українок, а й демонстрували силу, красу  та вправність українських жінок.

Працівники бібліотеки ім. А. Малишка організували народознавчу година «Сорочка-вишиванка від давнини і до сучасності». Впродовж заходу викладачка КІСіТ КНЕУ Оксана Мальована розповіла про давнє мистецтво наших предків, про вишивку як душу українського народу. Пані Оксана проаналізувала старовинні та сучасні зразки вишивок, по яких можна скласти своєрідний атлас регіонів України за типовими для них візерунками, орнаментами і символами, техніками і кольорами. І хоч чітких меж використання певної техніки вишивки ніколи не було, бо люди, спілкуючись, навчали одне-одного особливостей ремесла свого краю, та все ж вони мали певні риси, які відрізняли кожну область від іншої.

В середній загальноосвітній школі №201 співробітники бібліотеки ім. К. Симонова організували творчу зустріч із майстринею, старшим науковим співробітником музею Івана Гончара Олександрою Сторчай. Майстриня цікаво і захопливо розповіла про особливості українського традиційного костюму, особливо про вишиванку, символіку та розмаїття її орнаментів у різних регіонах України.

Багато уваги пані Олександра приділила розвінчуванню міфів про вишиванку, зокрема про те, що не існує жалобних мотивів у візерунках, нічого поганого ніколи не кодувалося у кольорі. А чорний колір у вишивці означає символ землі, добробуту, багатства, існували навіть весільні сорочки, вишиті чорними нитками. 

У 21 столітті дизайнерські рішення пропонують кольорові сорочки, проте  вишиванкою можна назвати лише сорочку білого кольору, це - еталон і константа. Білизна сорочки підкреслювала її чистоту і святковість.

Діти захоплено слухали і задавали цікаві запитання, наприклад, чому вишиванки були лише на довгий рукав, або як природнім чином добивалися синьої барви для ниток, або чому на Гуцульщині найяскравіші вишиванки.

Також в бібліотеках Дніпровського району підготовлено виставки тематичної літератури.

Інформацію підготовлено відділом з питань інформаційної політики за матерілами відділу культури Дніпровської РДА


Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux