Портал в режимі тестування та наповнення
Меню
  • Доступність
  • A-
    A+
  • Стара версія
Дніпровська районна в місті Києві державна адміністрація
офіційний вебпортал

Інститут продовольчих ресурсів НААН України відзначив своє 60-річчя

Опубліковано 21 листопада 2019 року о 15:34
фото

Сьогодні в Інституті продовольчих ресурсів Національної академії аграрних наук України (вул. Є. Сверстюка, 4А) відбулася VII Міжнародна науково-практична конференція “Іноваційний розвиток харчової індустрії”, яка присвячена 60-річчю заснування Інституту продовольчих ресурсів НААН України.

Участь в конференції взяли керівник Інституту продовольчих ресурсів НААН, академік НААН, доктор економічних наук Микола Сичевський, керівник Державного дослідницького підприємства Інституту продовольчих ресурсів НААН України Галина Богдан, заступник голови Дніпровської райдержадміністрації Алла Загородня, начальник відділу з питань промисловості, підприємництва та регуляторної політики Дніпровської РДА Григорій Лобач, співробітники науково-дослідних інститутів НАН України, представники профільних міністерств, комітетів Верховної Ради України, керівний склад підприємств молочної та хлібопекарської галузей, а також ректорат вищих навчальних закладів м. Києва, Одеси, Львова, Харкова та ін.

Конференцію відкрив директор ІПР НААН академік НААН М.П. Сичевський, підкресливши значення наукового форуму для розвитку галузевої науки. Директор ІПР НААН згадав про славні традиції Інституту продовольчих ресурсів і коротко охарактеризував історію наукової установи.

В рамках роботи конференції також пройшло засідання Науково-координаційної ради у сфері харчової промисловості при Національній академії аграрних наук України.

«Щиро вітаю колектив з 60-річчям з дня заснування Інституту продовольчих ресурсів Національної академії аграрних наук України. Протягом багатьох років наукові співробітники Інституту працюють над впровадженням наукових розробок у виробництво на підприємствах харчової промисловості. Інститут бере активну участь у щорічних виставках-презентаціях промислової продукції та наукових розробок «Зроблено в Києві». Бажаю кожному з вас широких і щасливих доріг, оптимізму і віри, здоров’я та вдачі. Зичу благополуччя, амбітних планів, реалізуючи які Інститут продовольчих ресурсів напише багато нових сторінок своєї історії», - побажала Алла Загородня.

Грамотами Дніпровської РДА за багаторічну плідну працю, вагомий особистий внесок у соціально-економічний розвиток Дніпровського району міста Києва та з нагоди 60-річчя від дня заснування Інституту продовольчих ресурсів НААН було відзначено кращих працівників Інституту.

У своїх доповідях учасники конференції висвітлювали актуальні наукові проблеми харчової та переробної промисловості, пропонували нові шляхи та підходи для їх ефективного розв’язання. Зазначене стосувалося і технічних проблем розвитку галузі, і економічного осмислення ролі та місця вітчизняного харчового виробництва у вирішення питань продовольчої безпеки держави, зміцнення її експортного потенціалу, який має базуватися на продукції з високою доданою вартістю, а не на сировині низького ступеня оброблення.

Перший віце-президент НААН академік НААН М.В. Гладій у своєму виступі зупинився на деяких актуальних питаннях розвитку аграрної науки і, зокрема, на здобутках і перспективах розвитку наукового забезпечення розвитку харчової та переробної промисловості. Перший віце-президент НААН привітав колектив Інституту продовольчих ресурсів з 60-річним ювілеєм установив і побажав науковцям і фахівцям ІПР НААН нових звершень і успіхів.

У своїх виступах численні гості VІІ Міжнародної науково-практичної конференції «Інноваційний розвиток харчової індустрії» - представники Верховної Ради України, Міністерства розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства, Дніпровської районної державної адміністрації м. Києва, Національної академії аграрних наук України, керівники закладів вищої освіти та наукових установ НАНУ, НААН України та НАМН України, керівники галузевих громадських об’єднань виробників та промислових підприємств наголошували на значному внеску, який зробив Інститут продовольчих ресурсів НААН у розвиток галузевої науки та вітали колектив інституту з 60-річчям.

Учасники взяли до відома оприлюднену доповідачами інформацію щодо практичних аспектів впровадження інноваційних технологій на підприємствах харчової промисловості та механізмів організації ефективних продовольчих ринків в продовольчій системі України; схвалили організаційну та науково-методичну роботу Інституту продовольчих ресурсів НААН, спрямовану на забезпечення координації діяльності з вдосконалення системи науково-інноваційного забезпечення розвитку харчової промисловості.

Довідково.

Інститут продовольчих ресурсів Національної академії аграрних наук України.

В установі врацюють 112 співробітників, в тому числі 69 науковців:  1 академік та 4 члени-кореспонденти НААН, 11 докторів наук, 28 кандидатів наук. Також в інституті функціонує Рада молодих вчених (18 осіб до 35 років).

Інститут разом з Державним дослідним підприємством активно беруть участь у щорічних виставках-презентація промислової продукції «Зроблено в Києві».

Інститут продовольчих ресурсів НААН є провідною установою з наукового забезпечення технічного та технологічного прогресу харчової та переробної промисловості України.

Діяльність наукової установи полягає у проведенні досліджень, здійсненні та впровадженні наукових розробок у виробництво з метою раціонального використання сировинних ресурсів, підвищення ефективності виробництва, забезпечення належної якості та посилення конкурентоспроможності вітчизняної продукції у м`ясопереробній, молокопереробній, цукровій, спиртовій, хлібобулочній, кондитерській та інших підгалузей харчової та переробної індустрії України.

З метою забезпечення координації робіт з виконання наукових досліджень у напрямі створення інноваційної харчової продукції та прискорення трансферу інновацій у промисловість на базі інституту створено науково - кооординаційний центр НААН з питань продовольства.

Основними напрямами діяльності інституту є:

  • розроблення та удосконалення технологій та устаткування для виробництва м'ясної та молочної продукції, в тому числі для дитячого харчування;
  • технологій дієтичних добавок і бактеріальних препаратів для виробництва харчових продуктів;
  • дослідження хімічного складу і властивостей рослинницької та тваринницької сировини;
  • дослідження інноваційних технологій виробництва високоякісних харчових продуктів; технологій застосування нетрадиційної сировини для створення харчових продуктів оздоровчої та профілактичної дії;
  • удосконалення контролю якості харчової продукції;
  • розв`язання економічних питань переробної галузі та продовольчих ресурсів (ринки, економічна ефективність виробництва, державна підтримка, ціноутворення, інфраструктура, моніторинг тощо).

Прикладами найуспішніших розробок ІПР НААН є технології та рецептури призначеного для дітей молодшого та старшого віку кисломолочного продукту «Віталакт», делікатесного кисловершкового масла з ароматизацією на стадії формування структури продукту, а також кисломолочного продукту «Геролакт», який за ліцензією інституту вироблявся у Данії під назвою «Gаio».

Інститут має сертифікат про акредитацію згідно з вимогами ДСТУ ІSO/IEC 17025:2006 у сфері органолептичних, фізико-хімічних, хроматографічних, мікробіологічних та молекулярно-генетичних випробувань харчових продуктів та продовольчої сировини.

Одним з напрямів діяльності ІПР НААН є розроблення сучасного технологічного обладнання переробних підприємств.

Розроблені конструкторами інституту машини та обладнання – сировиготовлювачі, установки для виробництва вершкового масла та спредів, різноманітне м`ясопереробне обладнання – виготовляються на потужностях механічного виробництва ІПР НААН і активно впроваджуються в Україні та за кордоном.

Державне дослідне підприємство Інституту продовольчих ресурсів Національної академії аграрних наук України.

На підприємстві працюють 55 осіб

Державне підприємство бактеріальних заквасок Інституту продовольчих ресурсів НААН України є багатопрофільною структурою, яка виробляє широкий асортимент бактеріальних препаратів які використовуються у  виробництві молочних продуктів на підприємствах молокопереробної галузі, єдиний вітчизняний виробник заквасок для домашнього приготування, а також для приготування продуктів дитячого харчування для дітей віком від 9 місяців.

Успішно працює над створенням та впровадженням новітніх молочних продуктів високої біологічної активності та заквашувальних культур для них, які відрізняються не тільки новизною технічних рішень, але й науковим підходом до розробки вітчизняних технологій функціональних продуктів харчування. Вони базуються на використанні видів і штамів мікроорганізмів, притаманних нашому регіону, глибокому вивченню їхніх біологічних та технологічних властивостей.

Колекція промислових мікроорганізмів, якою володіє Інститут продовольчих ресурсів НААН України, дає можливість проведення подальших розробок технологій і поглиблення досліджень у напрямку створення ферментованих продуктів загального та спеціального призначення.

Основними напрямами діяльності підприємства є виробництво:

  • широкого асортименту бактеріальних заквасок і концентратів;
  • заквасочних культур прямого внесення;
  • поживних середовищ для мікробіологічних досліджень;
  • промислового обладнання;
  • хлібобулочних виробів.

Бактеріальні закваски «Іпровіт» для домашнього приготування характеризуються високим вмістом корисних бактерій, які є характерними представниками мікрофлори організму людей, а саме біфідобактерії, молочнокислі та пропіоновокислі бактерії.

Бактеріальні препарати прямого внесення випускаються у сухій та рідкій концентрованій формі для виробництва молочних продуктів традиційного асортименту (сметани, сиру кисломолочного, кефіру, ряжанки, простокваші, йогурту), новітніх функціональних продуктів та кормів, твердих сичужних сирів з високою та низькою температурою другого нагрівання, а також бактеріальних препаратів для ферментування м‘ясної сировини.

Окремі показники господарської діяльності

з/п

Показник

2017 р.

2018 р.

9 місяців

2019 р.

1.

Обсяг реалізованої промислової продукції, тис. грн

8447,2

 

10119,9

 

7516,2

2.

Поставка продукції на експорт (країни СНД), тис. грн.

508,3

753,3

545,7

Інститут разом з Державним дослідним підприємством активно беруть участь у щорічних виставках-презентація промислової продукції «Зроблено в Києві».

Інформацію підготовлено відділом з питань інформаційної політики за матеріалами відділу з питань промисловості, підприємництва та регуляторної політики Дніпровської районної в місті Києві державної адміністрації  та Інституту продовольчих ресурсів Національної академії аграрних наук України


Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux