Портал в режимі тестування та наповнення
Меню
  • Доступність
  • A-
    A+
  • Стара версія
Дніпровська районна в місті Києві державна адміністрація
офіційний вебпортал

Інститутом хімії високомолекулярних сполук разом з шляховиками району реалізується проєкт з подовження ресурсу дорожнього покриття

Опубліковано 13 листопада 2020 року о 14:59
фото

За ініціативи районної Ради директорів підприємств, установ та організацій Дніпровського району та керівництва Дніпровської райдержадміністрації впроваджуються ряд наукових розробок Інституту хімії високомолекулярних сполук НАН України, які можуть бути використані у комунальному господарстві.

Враховуючи актуальність проблематики стану дорожньої мережі у місті Києві, однією із розробок є проєкт: «Подовження ресурсу дорожнього покриття шляхом використання термоеластопластів на основі відходів полімерів різної природи як модифікаторів бітуму і асфальтобетону».

Нещодавно на одній із ділянок транспортної мережі на бульв. Перова, 27 (зупинка «Керченська площа») проведені ремонтні роботи дорожнього покриття з використанням модифікованої асфальтобетонної суміші. Дослідна партія асфальтобетону, до якої включений розроблений науковцями модифікатор, була виготовлена на асфальтобетонному заводі ТОВ «Дорвиробництво» (м. Бровари). 

Експлуатаційні властивості ділянки з модифікованим асфальтобетоном будуть визначені експертами Національного транспортного університету для подальшого впровадження у промислове виробництво.

Довідково

Розроблений вітчизняний комплексний полімерний модифікатор створено на основі відходів поліетиленів та шинної гуми з використанням промислової технології виготовлення термопластичних динамічних вулканізатів (ТДВ).

За результатами проведених досліджень із застосуванням сучасної системи міжнародних стандартів “Superpave” встановлено його високу ефективність та перспективність використання у дорожньому покритті для подовження ресурсу, підвищення зсувостійкості, супротиву утворенню колійності та стійкості до дії високих температур,

Оскільки модифікатор асфальтобетону виготовлено з комплексних відходів полімерів (пластик і гума), то при цьому вирішуються проблеми вторинного використання полімерних відходів і охорони навколишнього середовища.

Встановлено, що при безпосередньому введенні ТДВ у гарячу асфальтобетонну суміш щебенево-мастикового асфальтобетону марки ЩМА-20 забезпечується приріст показників міцності при стисненні (за Т = 50 оС, R50) на рівні 24-28%, що перевищує показник імпортного модифікатора SUPERFLEX (приріст R50 = 23%), який натепер використовується в Україні для підвищення якості і ресурсу дорожнього покриття.

Підготовлено відділом з питань промисловості, підприємництва та регуляторної політики райдержадміністрації за матеріалами Інституту хімії високомолекулярних сполук НАН України та Комунального підприємства «Шляхово-експлуатаційне управління по ремонту та утриманню автомобільних шляхів та споруд на них Дніпровського району м. Києва»


Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux