Портал в режимі тестування та наповнення
Меню
  • Доступність
  • A-
    A+
  • Стара версія
Дніпровська районна в місті Києві державна адміністрація
офіційний вебпортал

Із 13 до 18 травня у столиці організовано тижневик, присвячений Дню боротьби з меланомою

Опубліковано 13 травня 2024 року о 13:25

Із 13 до 18 травня у столиці організовано тижневик, присвячений Дню боротьби з меланомою. Всі охочі мають додаткову нагоду без направлення відвідати дерматолога і перевірити стан шкіри. Про це повідомила директорка Департаменту охорони здоров’я м. Києва Валентина Гінзбург.

«Меланома – одна з найагресивніших форм раку, яка розвивається на ділянках шкіри або слизових оболонках. Її небезпека в тому, що вона дуже стрімко поширює свої метастази у всьому організмі. До того ж ця пухлина маскується під звичайну родимку і може довгий час не викликати жодних занепокоїть у людини. Тож зупинити розвиток захворювання вчасно можна лише після його діагностування на ранній стадії», – сказала Валентина Гінзбург.

Вона пояснила, що меланома належить до візуальної форми онкопатологій і тому не вимагає складних і дороговартісних обстежень для правильного діагнозу. Якщо людина обізнана щодо цієї онкопатології, то запідозрити меланому вона може навіть самостійно.  

Для проведення самооглядів фахівці радять використовувати алгоритм із умовною назвою АКОРД. Це абревіатура низки запитань, нескладні відповіді на які дають зрозуміти, чи є привид для негайного звернення до фахівця. Для того, щоб скористатися алгоритмом АКОРД, слід оглянути родимку чи інше утворення на шкірі, взяв до уваги наступні фактори: 

А – асиметрія. Родимка асиметрична?

К – край. Край родимки нерівний, рваний?

О – окрас. Є зміни в кольорі, вкраплення, зникнення забарвлення?

Р – розмір. Родимка більше 6 мм?

Д – динаміка. Родимка росте? Є кірочки, тріщинки, кровоточивість?

Якщо відповідь навіть на одне із запитань позитивна – консультація лікаря обов’язкова! 

«АКОРД – дуже корисний механізм самоогляду, але він не замінить візит до дерматолога хоча б раз на рік. Таке відвідування – найефективніша профілактика», – наголосила Валентина Гінзбург.

Серед інших запобіжних заходів – уникання перебування на відкритому сонці в періоди його особливої активності, відмова від відвідування солярію, особливо якщо є родимки, веснянки, виразки на шкірі, рубці від опіків або світла шкіра. 

Валентина Гінзбург повідомила, що до Всесвітнього дня боротьби з меланомою Департамент охорони здоров’я оголосив тижневик діагностики меланоми. Із 13 до 18 травня можна більше дізнатися про цю хворобу у свого сімейного лікаря та пройти діагностичний огляд у лікаря-дерматолога в консультативно-діагностичному центрі. 

Також на базі КНП «Дерматовенерологія» огляд та дерматоскопію проводитимуть безоплатно та безвідмовно по самозверненню без направлень із понеділка до п’ятниці з 08:00 до 19:00 та в суботу з 09:00 до 19:00 за адресами філій: 

КНП «Дерматовенерологія» –  вул. Саксаганського 72;

філія № 1 –  вул. Братів Чибінєєвих (колишня вул. Чернігівська), 38/2;

філія № 2 – бульв. Володимира Висоцького, 8;

філія № 3 – вул. Верховинна, 13;

філія № 4 – вул. Патріарха Мстислава Скрипника, 48;

філія № 5 – вул. Галицька, 6.

Крім того, є можливість проконсультуватись онлайн із лікарем-дерматоонкологом щодо підозрілих новоутворень шкіри. Цією послугою можуть скористатися ті, хто перебуває в окупації, прифронтових територіях, або з об’єктивних причин не може дістатися медзакладу. Запис до дерматоонколога на онлайн-прийом щоденно через сайт https://helsi.me/.

«При підозрі на злоякісне новоутворення шкіри лікар скерує вас на гістологічне обстеження і, в разі підтвердження діагнозу, на подальше лікування. Наполегливо раджу скористатися створеною у столиці додатковою можливістю відвідати фахівця та спокійно закрити для себе це питання до наступного травня», – закликала Валентина Гінзбург.


Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux