Портал в режимі тестування та наповнення
Меню
  • Доступність
  • A-
    A+
  • Стара версія
Дніпровська районна в місті Києві державна адміністрація
офіційний вебпортал

Комарі — переносники інфекційних хвороб

Опубліковано 27 серпня 2024 року о 11:13

Заходи попередження укусів комарів

Комарі мають медичне значення як переносники таких інфекційних захворювань, як малярія, дірофіляріоз, жовта лихоманка, гарячки Західного Нілу, Денге, Чікунгунья, вірус Зіка тощо.

В природі комарі розмножуються у водоймах при температурі води 15°C і вище, потім розлітаються на відстань до 3 км у тваринницькі приміщення або залишаються недалеко від водойм. Живуть комарі 1-2 місяці; за цей період вони можуть розмножуватися 3-5 разів.

Максимальна їх чисельність в природі спостерігається щорічно з червня по серпень. Найбільш активні комарі у вечірні та нічні години, коли спадає денна спека. В цей час комарі можуть докучати людині укусами.

Колір вашого одягу має значення для комарів: їх приваблює світлий. Нападають на людей лише самки комарів, які харчуються кров'ю, що необхідне для їх подальшого розмноження. На тілі в місцях укусів з'являється припухлість, почервоніння, свербіж.

Чисельність комарів залежить від кліматичних умов. Найбільш сприятливими для їх розмноження є окраїни міста, райони новобудов, де штучно створюються водойми — котловани, ями, канави. Деякі види комарів здатні розмножуватися в підтоплених або перезволожених підвальних приміщеннях.

На території м. Київ зареєстровано 25 видів кровосисних комарів, які мають медичне значення як потенційні переносники збудників інфекційних та паразитарних хвороб, в тому числі тих, що беруть участь у циркуляції вірусу лихоманки Західного Нілу.

Профілактика вищезазначених хвороб заснована на скороченні чисельності комарів як переносників шляхом знищення і перетворення місць їх розмноження та зниження ймовірності контакту людей з комарами.

Один з методів профілактики — боротьба з комарами в місцях їх розмноження на водоймах. Найефективнішим є створення несприятливих умов для розвитку комарів на 2-3 личинковій стадії розвитку. Це включає дрібні гідротехнічні заходи, застосування інсектицидів, розчистку від водоростей, викошування водної та берегової рослинності, ліквідацію заболоченостей, тимчасових водойм, калюж тощо.

Населенню для захисту від укусів комарів рекомендується:

1. Під час перебування на природі слід вдягати одяг, що прикриває більшу частину тіла. Відкриті частини тіла слід змащувати репелентами. Репеленти — це засоби, які відлякують комах. Вони застосовуються у вигляді кремів, лосьйонів, спиртових розчинів, аерозолів. Репеленти наносять на шкіру тонким шаром, уникаючи потрапляння на слизові оболонки. При необхідності можна просочити ними одяг. Після нанесення на шкіру репеленти діють від 30 хвилин до 6 годин, що залежить від температури, вологості повітря та якості засобу. Засіб, нанесений на одяг, діє довше, ніж на шкірі. Будь-який препарат може викликати алергічну реакцію у схильних до неї людей, тому користуватися репелентами слід з урахуванням особливостей свого організму. При виникненні алергічних реакцій слід звернутися до лікаря.

2. Для попередження зальоту комарів до житла двері та вікна необхідно закривати протимоскітними сітками. Спати слід під сітчастою запоною, краї якої потрібно старанно заправити під матрац. При появі комарів у приміщенні їх знищують механічно або за допомогою аерозольних інсектицидів. Житлові приміщення рекомендується щоденно ввечері обробляти аерозолем. Можна використовувати електрофумігатори та антимоскітні спіралі. Після експозиції інсектициду протягом 20-30 хвилин приміщення потрібно провітрити, не знімаючи захисних сіток з вікон і дверей. Доцільно також обробити інсектицидами та репелентами запони, сітки на дверях та вікнах.

3. Крім того, важливо не допускати створення умов для розмноження комарів у побутових умовах. Для цього слід спорожняти, очищати або накривати ємності, в яких може накопичуватися вода, такі як відра, квіткові горщики, автомобільні шини тощо.


Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux