Портал в режимі тестування та наповнення
Меню
  • Доступність
  • A-
    A+
  • Стара версія
Дніпровська районна в місті Києві державна адміністрація
офіційний вебпортал

Мін'юст продовжує інформаційну кампанію "СтопБулінг"

Опубліковано 30 жовтня 2018 року о 11:02
фото

Булінг- це агресивна і вкрай неприємна свідома поведінка, що супроводжується регулярним фізичним і психологічним тиском.
Цькування може бути не тільки у реальному житті, а й у соціальних мережах, - так званий кібербулінг. Кіберцькування - умисні образи, погрози, дифамації і повідомлення іншим даних, що компрометують за допомогою сучасних засобів комунікації, як правило, протягом тривалого періоду часу.
Як правило, відбувається у відкритому публічному просторі Інтернету, за допомогою образливих коментарів, вульгарних звернень і зауважень.
Іншими словами, кібербулінг- це використання телефона, комп’ютера та інших ґаджетів для цькування, яке розгортається у віртуальному світі, в кіберпросторі, зокрема в соціальних мережах.

На відміну від шкільного булінгу, який закінчується за межами школи, кібербулінг не закінчується ніде. Що більше наше життя переходить в онлайн, то більш безперервним стає кібербулінг.
На законодавчому рівні в Україні не закріплено питання захисту від булінгу в Інтернеті.
Проте, статтею 3 Конституції України зазначено: «людина, її життя і здоров'я, честь і гідність, недоторканність і безпека визнаються в Україні найвищою соціальною цінністю». Також статтею 28 передбачається право кожного громадянина на повагу до його гідності.
Сполучені Штати Америки, наприклад, надзвичайно продуктивно працюють над цією проблемою. На сьогодні ще не прийнятий федеральний закон, який гарантував би захист від кібербуллінгу, але кожен з 50-ти штатів має законодавство, яке певним чином регулює кібербуллінг. У 20-х штатах передбачена кримінальна відповідальність за інтернет-знущання. Основний механізм, через який пропонують реалізувати положення законодавства, - це навчальні заклади. У кожному штаті, крім Монтани, закон наділяє повноваженнями адміністрацію шкіл для ідентифікації випадків кібербуллінгу та формування формальних та/або неформальних заходів дисциплінарного впливу на інтернет-агресорів. В 15-х штатах такий вплив поширюється і на поведінку поза школою. В деяких штатах, наприклад у Колорадо, закон зобов’язує адміністрацію шкіл прийняти так звані кодекси безпеки («SafeSchoolPlan»), які передбачатимуть всі заходи та міри відповідальності, які застосовуватиме навчальний заклад з метою боротьби проти кібербуллінгу.
Як припинити цькування в інтеренеті?
У першу чергу, завжди фіксуйте факти та зберігайте їх для його підтвердження.
Якщо це поодинокий негатив, то його доречно ігнорувати. Адже, згідно з Статтею 34 Конституції України встановлює право на свободу думок і переконань громадянина: “Кожному гарантується право на свободу думки і слова, на вільне вираження своїх поглядів і переконань”.
Одноразові образливі повідомлення найкраще ігнорувати, часто в результаті цього кібер-булінг на початковій стадії і зупиниться. Досвідчені користувачі інтернету послуговуються правилом: «найкращий спосіб боротьби з неадекватними особами - їх ігнорування». Якщо ж реагувати на негативні коментарі, комунікація продовжується. Є привід для подальшого негативу.
Коли ігнорувати не варто.
Не дивлячись на те, що відправник Вам не відомий, якщо листи систематично містять загрози життю і здоров’ю, або порнографічні сюжети, варто поставити до відома телефонного або Інтернет-провайдера та обов’язково відправити факти, які ви зафіксували до Департаменту кіберполіції України https://cyberpolice.gov.ua/.
Якщо образлива інформація розміщена на сайті, варто зробити запит адміністратору щодо видалення цієї інформації.
Правила для свідків.
Якщо ви стали очевидцем кібер-булінгу,варто:

  1. виступити проти булера (дати йому зрозуміти, що такі його дії оцінюються вами негативно),
  2. підтримати жертву (особисто чи в публічному віртуальному просторі висловити думку про те, що кібер-булінг - це погано; цим Ви надаєте необхідну емоційну підтримку жертві).

Можливе тимчасове блокування.
Програми, що забезпечують миттєвий обмін повідомленнями, мають можливість тимчасового відключення, можна заблокувати отримання повідомлень з певних адрес, навіть змінити телефонний номер.Пауза в спілкуванні руйнує взаємопідсилюваніавтоматизмикібер-булінгу.
З етичної точки зору, людина яка веде публічне життя в соціальних мережах має бути готова, що не всі люди будуть адекватно реагувати на опубліковані матеріали. Звісно, закривати очі на кібербулінг не варто, терпіти негатив та тим паче погрози, але варто відрізняти негативну критику (з якою можна посперечатись) від неадекеватної нічим не підкріпленої агресії, про яку варто та необхіно заявити до Кіберполіції або заблокувати одразу користувача щоб не давати йому приводу для нападів.
Нагадуємо, що 2 вересня, Верховна Рада у першому читанні ухвалила законопроект, спрямований на протидію булінгу.Проект закону пропонує доповнити Кодекс України про адміністративні правопорушення новою статтею, яка встановлює відповідальність за булінг, а також його приховування працівниками навчальних закладів.
Потенційний розмір штрафу - до 200 неоподатковуваних мінімумів, тобто 3 400 гривень.Також ухвалений законопроект передбачає внесення змін до Закону про освіту, де з'явиться визначення булінгу. Це - "моральне, або фізичне насильство, агресія у будь-якій формі або будь-які інші дії, вчинені з метою викликати страх, тривогу, підпорядкувати особу своїм інтересам, що мають ознаки свідомого жорстокого ставлення".

Інформацію підготовлено відділом з питань інформаційної політики за матеріалами Головного управління юстиції у місті Києві


Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux