Портал в режимі тестування та наповнення
Меню
  • Доступність
  • A-
    A+
  • Стара версія
Дніпровська районна в місті Києві державна адміністрація
офіційний вебпортал

На порядку денному засідання Координаційної ради - питання протидії незаконним операціям з металобрухтом

Опубліковано 15 лютого 2019 року о 16:53
фото

Активно пройшло розширене засідання Координаційної ради з питань розвитку малого та середнього підприємництва при голові Дніпровської районної в місті Києві державної адміністрації.

Головувала на засіданні Алла Загородня, заступник голови Дніпровської райдержадміністрації, заступник голови Координаційної ради. У жвавій дискусії взяли участь Олена Овраменко, депутат Київської міської ради, секретар постійної комісії Київради з питань торгівлі, підприємництва та регуляторної політики; Юрій Горілий, заступник начальника відділу Департаменту промисловості та розвитку підприємництва Київської міської державної адміністрації; Сергій Кобзєв, заступник начальника сектору дільничних інспекторів Дніпровського управління поліції ГУ Національної поліції у м. Києві; Олексій Ясь, заступник керівника Київської місцевої прокуратури №4; Олександр Абрамов, заступник керівника районного підрозділу Київського міського громадського формування з охорони громадського порядку і державного кордону «Муніципальна варта»; Ярослав Воробйов, голова комітету промисловості, розвитку підприємництва, екології, благоустрою та охорони навколишнього середовища Громадської ради при Дніпровській райдержадміністрації; Юрій Анненков, представник підрозділу регіональної безпеки Київської філії ПАТ «Укртелеком»; Андрій Андрейчиков, президент «Української асоціації вторинних металів та ресурсів»; Валерій Катунін, генеральний директор «Української асоціації вторинних металів та ресурсів»; Максим Лижов, директор ТОВ «Київвторресурси- 4»; Сергій Прогонюк, директор комунального підприємства «Керуюча компанія з обслуговування житлового фонду Дніпровського району м. Києва»; Олександр Дрижко, директор комунального підприємства «Шляхово - екплуатаційне управління по ремонту та утриманню автомобільних шляхів та споруд на них Дніпровського району м. Києва»; Михайло Чайка, заступник директора комунального підприємства по утриманню зелених насаджень Дніпровського району м. Києва; Віктор Мірошниченко, начальник відділу взаємодії з правоохоронними органами та з питань запобігання і виявлення корупції Дніпровської районної в місті Києві державної адміністрації, експерт Ольга Хвалигіна та інші запрошені.

Відкрила засідання Алла Загородня, зазначивши, що ситуація стосовно протидії крадіжкам телефонних кабелів, ліфтового, іншого металевого обладнання на об’єктах комунальної інфраструктури, контролю за роботою приймальних пунктів металобрухту є досить актуальною для всіх регіонів країни. В цих негараздах страждають громадяни, підприємства, громадам наносяться значні збитки.

Начальник відділу з питань промисловості, підприємництва та регуляторної політики Григорій Лобач доповів присутнім про стан реалізації заходів щодо контролю за дотриманням приймальними пунктами металобрухту вимог Закону України «Про металобрухт».

На рівні райдержадміністрації він полягає в тому, що служби району при обстеженні територій складають перелік виявлених адрес цих пунктів. Перелік направляється до районного відділення поліції на предмет встановлення їх легітимності.

Доповідач наголосив, що відповідно ст. 4 Закону лише спеціалізовані та спеціалізовані металургійні переробні підприємства мають право відкривати  приймальні пункти, які здійснюють операції з металобрухтом.

Згідно законодавства з 28.06.2015 ліцензування господарської діяльності із заготівлі, переробки, металургійної переробки металобрухту кольорових і чорних металів скасовано. Час показав, що після дерегуляції ринку металобрухту виникли безконтрольність, багато неврегульованих питань в законодавстві цієї сфери господарської діяльності.

Так, на сьогодні єдиним дозвільним документом, на підставі якого можна здійснювати операції з металобрухтом, є акт обстеження місцевими державними адміністраціями спеціалізованих підприємств, їх приймальних пунктів і спеціалізованих металургійних переробних підприємств на їх відповідність вимогам Закону «Про металобрухт».

На підставі даних районного управління поліції на території району зафіксована діяльність 30 приймальних пунктів металобрухту і вторсировини. В той же час перелік спеціалізованих підприємств, які отримали акти обстеження на відповідність вимогам Закону України «Про металобрухт» по Дніпровському району містить тільки 4 підприємства.

Сергій Кобзєв доповів, що протягом 2018 року припинено діяльність 18 пунктів прийому металобрухту та вторсировини. Під час перевірок за ст. 164 КУпАП (порушення порядку провадження господарської діяльності) складено - 19 адміністративних протоколів відносно громадян, які займалися підприємницькою діяльністю, а саме збором металобрухту без відповідної реєстрації підприємця, та - 26 адміністративних протоколів за ст. 164-10 КУпАП (порушення законодавства, що регулює здійснення операцій з металобрухтом).

Доповідачем також було зазначено, що особовим складом під час проведення перевірки пунктів прийому металу з власниками проводиться профілактично – роз’яснювальна робота щодо недопущення прийому викраденого майна та подальшим інформуванням правоохоронних органів стосовно осіб які можуть бути причетні до крадіжок майна громадян так і майна комунальної власності.

Перед присутніми також виступили представники ПАТ «Укртелеком», керівники комунальних підприємств району, які акцентували увагу на проблемах, з якими стикаються їх підприємства у зв’язку із крадіжками металу.

Так, Прогонюк С.Т. відмітив, що тільки у 2018 році на об’єктах житлового господарства району здійснено крадіжок 137 металевих люків і 237 катушок ліфтового обладнання, при цьому надано збитків підприємству на суму 1320 тис. грн.

В гострих суперечках від біснесу виступив президент «Української асоціації вторинних металів та ресурсів» Андрій Андрейчиков, який висловив бачення фахівців галузі у даній проблемі, зокрема, запропонував сприяти у підтримці напрацьований законопроект №7497 змін до Закону «Про металобрухт».

За підсумками засідання прийняті рішення, які направлені на продовження і активізацією контролю за цією діяльністю в межах закону і повноважень, а  також направлення пропозицій для вищестоящих органів виконавчої влади стосовно проведення заходів, які направлені на детінізацію цього бізнесу.

Підготовлено відділом з питань інформаційної політики за матеріалами відділу з питань промисловості, підприємництва та регуляторної політики Дніпровської районної в м.Києві державної адміністрації


Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux