Про особливості використання фасованої (бутильованої) питної води
Згідно статті 1 Закону України «Про питну воду та питне водопостачання» фасована питна вода підземних джерел питного водопостачання або питна вода централізованого питного водопостачання, додатково оброблена з метою поліпшення її якості, у герметичній тарі.
Відповідно до цього закону, вода питна – за органолептичними властивостями, хімічним і мікробіологічним складом та радіологічними показниками відповідає державним стандартам та санітарному законодавству.
Вимоги до фасованої води нормуються Державними санітарними нормами і правилами «Гігієнічні вимоги до води питної, призначеної для споживання людиною» (ДСанПіН 2.2.4-171-10). Питна вода призначена для потреб людини повинна відповідати таким гігієнічним вимогам: бути безпечною в епідемічному та радіаційному відношенні, мати благополучні органолептичні властивості і нешкідливий хімічний склад.
Фасована питна вода може бути з підземних і поверхневих джерел водопостачання. Транспортування води з місць водозаборів до місць виробництва питної води фасованої (пункти розливу у пляшки) повинна здійснюватися виключно трубопроводами. Для консервування питної води фасованої та із пунктів розливу можуть використовуватися диксид азоту, срібло, тощо. Фасована питна вода не повинна вміщувати ароматизаторів, харчових або харчовкусових речовин.
Текст етикетки для маркування питної води фасованої та інша супроводжуюча інформація відносно її походження та властивості погоджуються з центральним органом виконавчої влади з питань охорони здоров’я.
На етикетці питної води фасованої відмічаються: «Вода питна», її назва, вид (оброблена, необроблена (природна), штучно мінералізована, штучно фторована, штучно йодована, з оптимальним вмістом мінеральних речовин, газована (сильно, середньо, слабко) або негазована тощо; склад («Вода питна» і перелік введених речовин, у т.ч. консервантів, макро і мікроелементів), фактичні значення показників фізіологічної повноцінності мінерального складу питної води, умови зберігання, дата виготовлення і дата закінчення терміну використання, найменування, місцезнаходження і телефони виробника, місце її виготовлення, вид вихідної води, місце знаходження підземного джерела питного водопостачання, номер і глибина свердловини, номер партії виробництва, назва нормативного документу, який визначає вимоги відносно якості питної води.
Також на етикетці питної води фасованої забороняється розміщувати інформацію та графічні зображення, що можуть привести до помилкового розуміння споживачами походження, природи, складу або властивостей води фасованої, які можуть співпадати з назвами вітчизняних та закордонних мінеральних вод, відносно наявності лікувальних властивостей питної води, що фасується. Забороняється фасувати питну воду на лініях розливу, які використовуються для розливу безалкогольних та алкогольних напоїв.
Питну воду фасовану можна вживати дітям з перших днів життя і до 3 років для фізіологічних, санітарно-гігієнічних та господарсько-побутових потреб у тих випадках, якщо вона відповідає таким вимогам, не обробляється реагентами, не вміщує консервантів і не є штучно мінералізованою; фасується у скляну тару з позначенням на етикетці терміну її придатності та умов зберігання після розгерметизації тари згідно результатів державної санітарно-епідеміологічної експертизи цієї води.
Підготовлено у відділі з питань інформаційної політики за інформацією головного управління держсанепідслужби у м. Києві.