Портал в режимі тестування та наповнення
Меню
  • Доступність
  • A-
    A+
  • Стара версія
Дніпровська районна в місті Києві державна адміністрація
офіційний вебпортал

Профілактика гострих кишкових інфекцій рятує життя

Опубліковано 19 липня 2021 року о 10:27
фото

В Україні, як і в усьому світі, гострі кишкові інфекції (ГКІ) за своєю розповсюдженістю поступаються місцем лише респіраторним захворюванням. Рівень захворюваності на ГКІ дітей у 2,5 - 3 рази вищий, ніж у дорослих, при цьому половина зареєстрованих випадків захворювань припадає на дітей раннього віку (до 3-х років).

Фекально - оральний механізм передачі інфекції здійснюється трьома шляхами: харчовим – під час споживання забруднених продуктів, що містять збудник або його токсини; водним – у разі вживання некип'яченої води з неорганізованих джерел водопостачання, або при ковтанні води під час купання у відкритих водоймах; контактно-побутовим – через забруднені руки або предмети побуту.
Для профілактики гострих кишкових інфекцій необхідно:

  • дотримуватися правил особистої гігієни;
  • ретельно мити руки з милом перед вживанням їжі, після повернення з вулиці та після кожного відвідування вбиральні;
  • мити та тримати у чистоті всі поверхні та кухонні прилади, що використовуються для приготування їжі;
  • користуватися індивідуальним посудом;
  • запобігати проникненню комах та тварин до приміщень, де відбувається приготування їжі та зберігаються продукти харчування;
  • регулярно мити та обдавати окропом дитячий посуд та іграшки;
  • окремо готувати і зберігати сирі та готові до вживання харчові продукти (сире м'ясо, птицю, рибу, овочі, фрукти тощо);
  • для обробки сирих продуктів використовувати окремі кухонні прилади (ножі, обробні дошки тощо);
  • добре прожарювати або проварювати продукти, особливо м'ясо, птицю, яйця і рибу;
  • дотримуватись відповідного температурного режиму при зберіганні харчових продуктів (не залишати приготовлені харчові продукти при кімнатній температурі більш ніж на 2 години);
  • використовувати безпечну воду, не пити воду з неперевірених джерел;
  • вживати бутильовану воду, у разі неможливості придбання бутильованої води, використовувати охолоджену кип’ячену воду;
  • використовувати продукти харчування, оброблені з метою підвищення їх безпеки, наприклад пастеризоване молоко;
  • мити та обдавати окропом фрукти і овочі, особливо у разі споживання їх у сирому вигляді; НЕ вживати у їжу незнайомі гриби, ягоди, трави та інші рослини;
  • не вживати продукти із вичерпаним терміном придатності, використовувати для приготування їжі тільки свіжі харчові продукти;
  • при транспортуванні і зберіганні харчових продуктів використовувати чисту упаковку (поліетилен, контейнери для харчових продуктів тощо);
  • не купувати продукти харчування у випадкових осіб або в місцях несанкціонованої торгівлі;
  • не давати маленьким дітям некип'ячене розливне молоко, сирі яйця тощо;
  • не купатися в непроточних водоймах, у місцях несанкціонованих пляжів, не заковтувати воду під час купання;
  • уникати контактів із особами, які мають ознаки інфекційного захворювання;
  • при появі симптомів захворювання (підвищення температури тіла, головний біль, інтоксикація, блювання, рідкі випорожнення, біль у животі, висипання на шкірі, тощо) своєчасно звертатися за медичною допомогою.

Інформацію підготовлено відділом з питань інформаційної політики


Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux