"Зелений агресор" на ім'я амброзія


Амброзія полинолиста (Ambrosia artemisiifolia) є особливо небезпечним карантинним бур’яном, що розмножується насінням. На одній рослині утворюється від 80 до 150 тисяч штук насінин, які зберігають у ґрунті свою життєздатність до 40 років. Досягає висоти 60-140 см, іноді понад 2 м, частіше всього — близько 1 метра. Має міцне коріння — до чотирьох метрів. Квітковий період і вироблення пилку-алергену у амброзії — з липня по жовтень.
Амброзія швидко розповсюджується і сильно осушує ґрунт у культурних посівах, викликаючи пригнічення посіяних рослин. Дослідження показали, що на утворення однієї тони сухої речовини амброзія виносить з ґрунту 15,5 кг азоту і 1,5 кг фосфору, а також витрачає близько 950 тон води, що призводить до пригнічення культурних рослин в парках, садах, клумбах, на газонах. При середній густоті рослина забирає з одного гектару землі до 2 тис. тон води. З кожним роком амброзія поширюється на нові території, утворюючи при цьому велику надземну масу і заглушує культурні посіви.
Амброзія, як чужинка, не має природних ворогів (тварини амброзію не їдять) і відзначається великою біологічною активністю. Вона здатна заглушити та витіснити не тільки культури, а й дикорослі рослини, захоплюючи таким чином нові земельні ділянки і площі. Спостерігаючи за амброзією можна сказати, що вона справжній „зелений агресор”. Успішно витісняє гравілат, вероніку, злаки, подорожник, ромашку, череду та рослини, які прикрашають ландшафт.
Цвіте амброзія з середини серпня до кінця жовтня. Під час цвітіння ця рослина дуже небезпечна: пилок викликає у людей алергію (підвищення температури, сльозотечу, кон’юнктивіт, погіршує зір і може викликати набряк легенів), медики називають це амброзійним полінозом або осінньою пропасницею. Слід додати, що у цей період від її пилку страждають астматики, у яких загострюються приступи бронхіальної астми.
Поширенню захворювання можуть сприяти погодні умови: спека, роза вітрів тощо. Ефективних ліків поки що не існує. Єдиний вихід — триматися подалі від амброзії полинолистої поки вона квітує. Потрібно відмовитись від прогулянок за містом, по можливості не виходити з дому у спеку та у вітряну погоду. Для прогулянок краще вибирати похмурі та дощові дні. Натягнути на вікна марлеві сітки, постійно їх змочувати та міняти кілька разів на день. На вулиці користуйтеся сонячними окулярами. При поверненні додому рекомендується прийняти душ, промивати ніс та очі.
Задля запобігання подальшого поширення амброзії полинолистої потрібно провести ряд організаційних, агротехнічних та хімічних заходів по виявленню, локалізації та ліквідації вогнищ.
Система заходів, як складова частина загального агротехнічного комплексу прийомів по вирощуванню с.-г. культур, передбачає застосування різних методів: карантинні, агротехнічні, механічні та хімічні заходи.
– запобіжні заходи. Старанне очищення посівного матеріалу від насіння амброзії, лущення стерні, періодична глибока оранка, досходова культивація. Насінний матеріал, очищений від карантинних бур’янів, передають на аналіз до Державної насінної інспекції для встановлення його кондиційності.
– суворий карантинний контроль. Виявляють карантинні бур’яни, обслідуючи всі земельні угіддя та складаючи карти забруднення, і визначають необхідні методи боротьби. Перше обстеження полів навесні доцільно проводити після сівби до появи сходів ярих культур, а подальші у період від з’явлення сходів висотою 12-15 см. Посіви озимих культур обстежують восени на початку фази кущення та навесні до фази повного кущення. Друге обстеження полів проводять перед збиранням врожаю або зразу після цього з метою планування способів осіннього та весняного передпосівного обробітку грунту і застосування гербіцидів.
– механічні заходи. Проводять регулярні рейди по приватних садибах, по підприємствах та установах, виявляючи осередки поширення амброзії, знищують рослини до початку цвітіння: скошують, виривають (починаючи з ранньої весни) і компостують, не даючи можливості цвісти та плодоносити, адже вона розмножується тільки насінням. Якщо до цвітіння рослини не ліквідовані, треба перечекати період цвітіння, поки не утворяться зелені плоди. І саме в цей час скосити або вирубати і обов’язково спалити, щоб не висипалось насіння.
– хімічні заходи. Контроль за правильним застосуванням хімічних заходів здійснюють у великих господарствах особи, що мають спеціальну фахову освіту. Фермери та господарі присадибних ділянок повинні точно дотримуватися регламентів, зазначених у спеціальних рекомендаціях, інструкціях. Використовують препарати, що зазначені у „Переліку Укрдержхімкомісії України”.
За інформацією КП УЗН Дніпровського району.