Борщ – одна з найпопулярніших українських страв. Існує багато різновидів та способів його приготування. 6 жовтня 2020 року відбулося засідання Експертної ради з питань нематеріальної культурної спадщини при Міністерстві культури та інформаційної політики України, за підсумками якого культура приготування борщу увійде до Національного переліку елементів нематеріальної культурної спадщини. Вперше до Національного переліку включено загальноукраїнський елемент, а не лише регіональний.
У кожній родині є свій рецепт приготування борщу. Київська мала академія наук учнівської молоді пропонує школярам взяти участь у сімейному конкурсі під назвою «Український борщ – національний бренд кулінарної культури». Конкурс проводиться з 15 березня до 01 червня 2021 року з метою популяризації нематеріальної культурної спадщини України, зокрема національної кухні через знайомство з її кулінарними традиціями.
У журі конкурсу ввійдуть представники закладів освіти всіх рівнів, діячі культури та мистецтва, державних та громадських організацій, українські науковці. Учасникам необхідно креативно та нестандартно підійти до виконання своєї роботи, показати вміння проводити наукове інтерв’ю, продемонструвати свої знання про кулінарні традиції України, творчо представити роботу у відеоформаті.
За умовами конкурсу учасники повинні взяти інтерв’ю у мами, бабусі, інших родичів, знайомих та зняти короткий відеофільм (15-30 хв) щодо приготування борщу за запитальником (див. Положення).
Для участі у конкурсі школярам 5-11 класів потрібно зареєструватися та надіслати свої роботи до 15 травня 2021 р. на електронну адресу організаторів конкурсу: [email protected].
За інфрмацією don.kyivcity.gov.ua