Портал в режимі тестування та наповнення
Меню
  • Доступність
  • A-
    A+
  • Стара версія
Дніпровська районна в місті Києві державна адміністрація
офіційний вебпортал

Свято Водохреща у Гідропарку

Опубліковано 20 січня 2015 року о 13:52
фото

19 січня християнсько-православна громада відзначає одне з найвизначніших свят у церковному календарі – Водохреща або Богоявлення Господнє. Вважається, що в цей день вода після освячення набуває цілющих властивостей і зберігає їх протягом року, лікуючи тілесні й духовні хвороби.

Традиційно, прибічники Української православної церкви Київського патріархату збираються у Водохреща на території Дніпровського району – в Парку культури та відпочинку «Гідропарк» довкола каплиці на честь Хрещення Господнього, збудованої на початку цього століття. Молебень і освячення води Дніпра відправляє Святійший Патріарх Київський і всієї Руси України Філарет. А потім люди занурюються у воду, відбуваються народні гуляння. Так було й цьогоріч.

Від ранку понеділка, попри зовсім не хрещенську погоду – у дощик під твердий температурний «плюс», люди почали збиратися у Гідропарку й очікувати Святійшого, який від полудня проводив богослужіння й освячення води у Володимирському соборі. Біля 14 години Патріарх Філарет прибув до Гідропарку в супроводі своїх помічників, а також заступника голови Київської міської державної адміністрації Ганни Старостенко, голови Дніпровської районної державної адміністрації Ярослава Горбунова і депутатів Київської міської ради.

Тисячі людей були присутніми спочатку на обряді богослужіння біля каплиці на честь Хрещення Господнього, а потім освячення Святійшим вод Дніпра – за влучним висловом предстоятеля Храму Тихвинської ікони Божої Матері отця Павла (що на розі вулиці Бойченка та Дарницького бульвару), нашого духовного Йордану. Патріарх Філарет окропив охочих освяченою водою, після чого сотні людей – дорослих і навіть дітей, сильних духом і вірою, занурювалися у Дніпро. Скористався цією нагодою й очільник нашого району Ярослав Горбунов.

Попри певні перестороги, допомога рятувальних і медичних служб не знадобилася нікому. Величезна цистерна освяченої води вгамувала попит на неї всіх бажаючих. А розкидані на теренах улюбленого місця відпочинку киян численні пункти громадського харчування задовольнили попит людей на їжу вже не духовну. Приємно, що охоронцям громадського порядку роботи також практично не було: люди в цей святий день поводилися відповідно – чемно й по честі. А масові народні гуляння в Гідропарку, попри дощ, що все посилювався, тривали до пізнього вечора.

Відтак, Водохреща завершило цикл новорічно-різдвяних свят, що розпочалися рівно місяць тому – 19 грудня на День Святого Миколая. Час повертатися до справ буденних. На них, після проведеної канонічної служби, вказав і Святійший Патріарх Філарет, якому, до речі, 23 січня виповниться 86 років. Під час зустрічі з журналістами, він, зокрема, відмітив те, що в цей скрутний час надихатиме всіх нас: «Коли галичани гинуть у Донбасі – то є найкращою ознакою того, що Донбас – це таки Україна! А зло, що його Путін нагорнув на нашу країну, Божою волею обернулося нам добром – усвідомленим єднанням українського народу, котрий не перемогти нікому!»

Підготовлено відділом з питань внутрішньої політики та зв’язків із громадськістю


Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux