Портал в режимі тестування та наповнення
Меню
  • Доступність
  • A-
    A+
  • Стара версія
Дніпровська районна в місті Києві державна адміністрація
офіційний вебпортал

У Ліцеї №176 Дніпровського району відкрили галерею ЮНЕСКО

Опубліковано 14 травня 2024 року о 11:12
фото

70 років тому, 12 травня, у далекому 1954 році Україна стала членом Організації Об'єднаних Націй з питань освіти, науки і культури – ЮНЕСКО.

70 українських навчальних закладів із різних регіонів увійшли до мережі Асоційованих шкіл ЮНЕСКО. Серед них Ліцей №176 імені Мігеля де Сервантеса Сааведри Дніпровського району Києва, який більше 10 років входить до МАШ ЮНЕСКО і за підсумками роботи у мережі неодноразово визнавався одним з найкращих закладів освіти міста Києва та України.

70 років членства України у ЮНЕСКО широко відзначається у Ліцеї №176. Впродовж року відбулися численні заходи, конференції, зустрічі. Попереду участь у регіональних форумах, співпраця з Асоційованими школами ЮНЕСКО Києва, Житомира та Львова.

Головним шкільним заходом з нагоди знаменної події стало відкриття Галереї ЮНЕСКО у Ліцеї № 176, до створення якої долучились здобувачі освіти, батьки та вчителі.

Широкоформатні полотна розповідають про Всесвітню спадщину, об’єкти Світової спадщини ЮНЕСКО в Україні, Іспанії, Аргентині, Мексиці. Знайомлять з Всесвітніми днями та Міжнародними святами, нагадують про те, що зараз Україна захищає цінності ЮНЕСКО від російської агресії, залишаючись відданою ідеям справедливості та верховенства права.

Впродовж тижня у Ліцеї №176 ім. Мігеля де Сервантеса Сааведри відбудуться екскурсії по Галереї. Ліцеїсти детальніше ознайомляться з ЮНЕСКО — організацією, яка у межах Організації Об'єднаних Націй підтримує міжнародне співробітництво у сфері освіти, науки, культури, сприяє ліквідації неписьменності та охороні пам’яток.

Матеріальна та нематеріальна спадщина українського народу – це те, за що нині точиться війна, бо культура – це наша ідентичність, яку ворог вперто намагається стерти. На жаль, багато об’єктів культурної спадщини України зруйновано чи пошкоджено.

Довідково.

Українська спадщина офіційно є частиною Всесвітньої спадщини. 8 українських об’єктів включені до Списку Всесвітньої спадщини.

ЮНЕСКО активно продовжує допомагати Україні у сферах свого мандату: культури і культурної спадщини, освіти, науки, комунікації та інформації. 

З 2014 року суттєво зросло використання можливостей та ресурсів ЮНЕСКО для реагування на кризові ситуації, зокрема війни і збройні конфлікти. З того часу було хвалено 15 рішень Виконавчої ради ЮНЕСКО, зокрема щодо тимчасово окупованого Криму та повномасштабного вторгнення росії в Україну. 

У 2023 році вперше ухвалена резолюція Генеральної конференції ЮНЕСКО щодо України – «Дії ЮНЕСКО в Україні». За ініціативи України, в рамках резолюцій і декларацій ЮНЕСКО засуджується російська агресія проти нашої країни і міститься заклик до міжнародної спільноти захищати культурну спадщину України як світове надбання. 

За цей час відбулося безпрецедентне розширення присутності України в ЮНЕСКО. Наразі Україна представлена у 11 робочих органах ЮНЕСКО (Комітет Всесвітньої спадщини, Міжурядовий комітет з захисту культурних цінностей у випадку збройного конфлікту, Міжурядова рада Програми ЮНЕСКО «Інформація для всіх» (IFAP), Виконавча рада Міжурядової океанографічної комісії та інших), що свідчить про значне збільшення впливу України в Організації. Це найбільша одночасна представленість України в органах ЮНЕСКО з часу відновлення Незалежності України у 1991 році. Під час 42-ї сесії Генеральної конференції ЮНЕСКО у листопаді минулого року представника України вперше було обрано Головою Комісії Генеральної Конференції ЮНЕСКО - Комісії з комунікації та інформації.

У 2023 році Україна вперше була обрана до складу Міжурядової ради Програми ЮНЕСКО «Інформація для всіх» (IFAP). Ця програма не тільки про доступ до інформації, а й про багатомовність, етику штучного інтелекту та інших важливих і актуальних питань сьогодення. В рамках Ukrainian National Commission for UNESCO створено Національний комітет #IFAP. У складі комітету - відомі медійники, науковці з питань медіа, журналісти, члени парламенту, які є активним учасниками міжнародних подій у сфері медіа та інформації. Очолила Національний комітет Ольга Герасим'юк, голова медіарегулятора. Мета членства в IFAP – реалізувати багатий інтелектуальний і експертний потенціал у сфері медіа в рамках ЮНЕСКО, а також зробити свій внесок у створення і розвиток міжнародних стандартів у цій сфері.

 Завдяки Україні у численних заявах, деклараціях, доповідях, резолюціях і рішеннях органів ЮНЕСКО міститься заклик до припинення російської агресії проти України, до захисту української культурної спадщини. Завдяки діям і зусиллям України в рамках ЮНЕСКО – вперше в історії росія втратила членство у Виконавчій раді ЮНЕСКО. Це серйозне зменшення впливу рф в рамках ЮНЕСКО.


Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux