Увага! Грибний сезон


Гриби - це смачно й корисно. Вони містять і білки, і небагато жирів, і вітаміни. Однак щороку грибний сезон затьмарюють сумні події – грибні отруєння.
Тому актуально нагадати нашим громадянам про всю небезпеку цих смачних знахідок. Адже, є настільки "обдаровані" грибники, що здатні знайти гриб у будь-яку пору року. В більшості випадків вони виявляються ще й дуже підприємливими – залюбки продадуть грибні делікатеси на найближчому ринку, або просто при дорозі.
А так і до трагедії недалеко: покупець не знає, в яких умовах і де росли гриби, коли їх було зібрано. Відомо, що їстівні гриби зустрічаються в будь-якому переліску, серед поля, навіть біля будинків на газонах знайдуться. Майте на увазі: гриби мають властивість накопичувати в своєму організмі різні отруйні речовини. Тому їх не можна збирати у парках та скверах, поблизу смітників, доріг з великим рухом, уздовж залізничних трас. Екологічно нечистий гриб небезпечний, як і отруйний. Не беріть червиві гриби - ними теж можна отруїтися, до того ж поки донесете кошик додому, заразяться і здорові капелюшки.
Біда приходить до тих, хто не може відрізнити отруйні гриби від їстівних. Як же це зробити? Багато хто покладається на "вірні"ознаки, що допомагають легко виявити отруйні гриби. Кажуть, що отруйні гриби згортають молоко, викликають побуріння головок цибулі та часнику, потемніння срібних предметів. Це невірно! Є тільки один абсолютно надійний спосіб відрізнити отруйні гриби від їстівних - треба їх знати.
Попри те, що про отруєння грибами пишуть і говорять часто й багато, щороку в нашій країні дві-три тисячі людей потрапляють до лікарень. Тому не зайвим буде черговий раз нагадати про користь і шкоду тихого полювання.
Шановні громадяни, збираючи та вживаючи гриби пам'ятайте!
• не збирайте невідомих, зовсім незнайомих та сумнівних грибів;
• збирайте тільки ті гриби, у нешкідливості яких ви абсолютно впевнені;
• не купуйте грибів, які не пройшли попередню ветеринарно-санітарну експертизу ;
• не куштуйте на смак сирі гриби;
• не збирайте та не вживайте в їжу старі та перерослі гриби;
• всі зібрані чи куплені гриби перебирайте для вибракування сумнівних та підозрілих екземплярів;
• якщо, перебираючи гриби, ви знайшли отруйні викиньте без жалю і всю решту;
• дотримуйтесь технології приготування страв із грибів. Не забувайте, що гриби потрібно двічі кип'ятити по 10 хвилин, міняючи воду;
• гриби забороняється включати в раціон харчування людей похилого віку, особливо хворим на захворювання шлунково- кишкового тракту, нирок;
• ні в якому разі не дозволяйте збирати та вживати гриби дітям;
• при підозрі на отруєння грибами негайно зверніться за медичною допомогою до фахівця.
Щоб надати першу медичну допомогу при отруєнні грибами необхідно промити хворому шлунок. Для цього слід випити 5 або 6 склянок слабкого розчину марганцівки рожевого кольору або кип'яченої води з содою (на склянку води потрібно покласти ¼ ложки соди). Потім натиснути пальцями на корінь язика, тим самим викликати блювоту. Цю процедуру повторити кілька разів. Після чого випити проносне або 2 або 3 таблетки активованого вугілля. Укласти в постіль і напоїти гарячим питвом. Викликаючи лікаря обов'язково повідомте, що хворий отруївся грибами. Гриби або їх залишки можна передати лікарям для швидкої експертизи, щоб поставити точний діагноз.
ЗАПАМ'ЯТАЙТЕ! Тільки дотримуючись правил збору та вживання грибів Ви збережете своє здоров'я та здоров'я Ваших рідних!
Підготовлено відділом з питань благоустрою та контролю за охороною природного середовища.