Портал в режимі тестування та наповнення
Меню
  • Доступність
  • A-
    A+
  • Стара версія
Дніпровська районна в місті Києві державна адміністрація
офіційний вебпортал

Вірусний гепатит А

Опубліковано 23 вересня 2015 року о 11:31

Гепатит А – це інфекційне захворювання вірусної природи з фекально-оральним механізмом зараження та переважним ураженнм печінки і травного каналу. Єдиним джерелом збудника є хвора людина з будь-якими формами інфекційного процесу. Найбільшу небезпеку для оточуючих становлять хворі з нерозпізнаними формами захворюваності.

Захворювання підступне – проявляється лише через 1-1,5 місяця після зараження.  Весь цей період людина становить загрозу для оточуючих. Перші ознаки недомагання люди часто не сприймають як симптоми гепатита. Хворі швидко стомлюються, відчувають слабкість.Часом зникає апетит, появляється гіркота в роті, печія, нудота, біль в животі, блювота.

 Гепатит нерідко починається як звичайна застуда. Тоді повляється нежить, біль в голові, підвищення температури, ниють м”язи. Характерний симптом: майже завжди  шкіра і склери очей  хворого набувають жовтого забарвлення.

Чинниками передачі гепатиту А є вода, харчові продукти, предмети побуту, брудні руки. Збудник може перебувати у воді тривалий час у життєздатному стані. Передача інфекції харчовим шляхом можлива при використанні продуктів, які не мали достатньої термічної обробки.

Забруднення харчових продуктів вірусом може здійснюватись при використанні недоброякісної води для їх обробки, миття посуду, приготування їжі особами, які перебувають в інкубаційному  (скритому) періоді ГА і виділяють вірус. Збудник гепатиту А надзвичайно стійкий в навколишньому середовищі.

За особами, які спілкуються з хворими, встановлюють медичне спостереження – опитування, термометрія, перевірка забарвлення сечі, калу, склер, шкіри, визначення розмірів печінки та селезінки протягом 35 днів.

У профілактиці гепатиту А велике значення комплекс санітарно-гігієнічних заходів, забезпечення санітарно-протиепідемічного режиму -  перш за все на підприємствах харчової промисловості, об”єктах громадського харчування.

Необхідно додержуватись правил особистої гігієни – не забувати мити руки з милом після повернення з вулиці, перед їдою, після відвідування туалету, для пиття використовувати воду тільки гарантованої якості.

При перших ознаках захворювання необхідно негайно звернутись до лікаря.

 

Санепідслужба           Дніпровського району


Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux