Портал в режимі тестування та наповнення
Меню
  • Доступність
  • A-
    A+
  • Стара версія
Дніпровська районна в місті Києві державна адміністрація
офіційний вебпортал

З початку повномасштабного вторгнення ризик потрапити у ситуацію торгівлі людьми значно зріс

Опубліковано 23 травня 2024 року о 15:13

Основною причиною росту таких ризиків експерти називають повномасштабне вторгнення росії, збідніння населення, а також той факт, що велика кількість українців вимушено переїхала закордон. Після адаптивного періоду, українці закордоном почали шукати роботу, що нерідко виявляється пасткою. 

Щоб запобігти цьому явищу, Міністерство соціальної політики активно співпрацює з міжнародними організаціями та партнерами, які не лише інформують українців за кордоном про ризики потрапляння в такі ситуації, але й можуть надати першу допомогу чи консультації. Своєю чергою Міністерство соціальної політики продовжує надавати допомогу та підтримку тим, хто вже опинився в ситуації торгівлі людьми, а також проводить превентивні заходи, щоб люди були обізнані про такі загрози. 

Про протидію торгівлі людьми та заходи, які проводить Україна, йшлося під час моніторингового візиту експертів із заходів стосовно протидії торгівлі людьми (GRETA), які протягом трьох днів присутні у Києві та Львові. 

У 2023 році найбільше українці постраждали від: використання у збройних конфліктах - 55 випадків, трудової експлуатації - 22 випадки, сексуальної експлуатації - 11 випадків, залучення у злочинну діяльність - 17 випадків. Також зафіксовано два факти продажу дітей та один факт примусу до жебракування. 

Заступниця міністра Уляна Токарєва сказала, що з початку повномасштабного вторгнення росії, Міністерство соціальної політики ініціювало та розробило частину змін до законодавства аби врахувати всі виклики війни. Це також стосувалось і питань насильства, пов’язаного з війною та торгівлі людьми. 

Наразі Верховна Рада України в першому читанні вже підтримала важливий проєкт Закону щодо роботи з постраждалими від насильства, в тому числі і пов’язаного з війною, який регулює роботу надавачів послуг та розширює мережу допомоги таким категоріям населення. 

“Важливим завданням для Міністерства було, щоб у державному бюджеті України була обов’язково закладена стаття допомоги для постраждалим від насильства, в тому числі, пов’язаного з війною та торгівлею людьми”, - сказала вона. 

Наразі з державного бюджету профінансовано 841,1 тис. грн. для виплати одноразової матеріальної допомоги 106 особам, яким встановлено статус постраждалих від торгівлі людьми у 2023 році та 47 особам, які отримали статус постраждалих у 2024 році.

Варто зазначити, що Міністерство соціальної політики вже тривалий час співпрацює з GRETA. Наразі, разом з іншими органами державної влади проходить оцінку в рамках 3-го раунду імплементації Конвенції Ради Європи про протидію торгівлі людьми. Тематичний фокус: доступ до правосуддя та ефективні засоби правового захисту для осіб, які постраждали від торгівлі людьми. 

За інформацією https://www.msp.gov.ua


Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux