Портал в режимі тестування та наповнення
Меню
  • Доступність
  • A-
    A+
  • Стара версія
Дніпровська районна в місті Києві державна адміністрація
офіційний вебпортал

З потеплінням ризик ботулізму зростає — як уберегтися

Опубліковано 05 травня 2025 року о 11:58

З приходом теплих днів багато хто планує пікніки, відпочинок на природі чи подорожі. Проте варто бути особливо обачними з продуктами домашнього виробництва — домашніми паштетами, вʼяленою рибою, мʼясом й консервацією. В Україні зафіксовано зростання кількості випадків підозри на ботулізм.

Ситуація у 2025 році

За оперативними даними Центру громадського здоров’я МОЗ України протягом 2025 року в Україні з підозрою на ботулізм до медзакладів звернулося 26 людей (з них в 1 людини діагноз не підтвердився
). Пацієнтів госпіталізували у Волинській, Дніпропетровській, Запорізькій, Львівській, Одеській, Тернопільській, Херсонській, Хмельницькій, Черкаській, Київській областях та у Києві. Усі отримують необхідну медичну допомогу.

Із потеплінням кількість випадків хвороби зростає: лише у квітні з підозрою на ботулізм зафіксували 15 випадків. 

Причиною хвороби в більшості випадків стали продукти домашнього виробництва —  домашні м’ясні консерви, вʼялена риба та мʼясо. 

У всіх областях України наявні запаси протиботулінічної сироватки, однак найкраща профілактика — це обережність і поінформованість.

Що таке ботулізм?

Ботулізм — це важке харчове отруєння, викликане токсином бактерії Clostridium botulinum. Найчастіше цей токсин утворюється в умовах недотримання технологій приготування продуктів, особливо під час домашнього консервування чи ферментації.

Найнебезпечнішими продуктами є:    

  • Домашні консерви з м’яса, риби, грибів або овочів   
  • В’ялена або копчена риба, виготовлена без дотримання санітарних норм   
  • Домашні паштети та ковбаси

Як діє токсин?

Ботулотоксин блокує передачу сигналів до м’язів, що викликає їхній параліч. Чим більше токсину потрапило в організм, тим важчими будуть симптоми. У разі повного паралічу дихання людина може загинути без своєчасної медичної допомоги.

Основні симптоми ботулізму

Перші прояви виникають зазвичай протягом 12–36 годин після вживання зараженої їжі:    

  • М’язова слабкість, утруднене дихання   
  • Відчутна сухість у роті   
  • Погіршення зору: «туман», сітка або двоїння перед очима

Як убезпечити себе та близьких?  

  • Відмовтеся від домашніх м’ясних консервів, паштетів, в’яленої та копченої риби невідомого походження.
  • Вибирайте лише сертифіковану продукцію.
  • Зберігайте м’ясні та рибні продукти обов’язково в холодильнику.

Якщо ви підозрюєте ботулізм:    

  • Не зволікайте — негайно зверніться до лікаря.   
  • Повідомте медиків про можливе вживання домашніх консервів або риби.   
  • Не займайтеся самолікуванням.

Поширюйте цю інформацію серед друзів і рідних — це може врятувати життя.


Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux