Портал в режимі тестування та наповнення
Меню
  • Доступність
  • A-
    A+
  • Стара версія
Дніпровська районна в місті Києві державна адміністрація
офіційний вебпортал

Заходи профілактики гострих кишкових інфекцій

Опубліковано 24 листопада 2017 року о 11:20
фото

В Україні, як і в усьому світі, гострі кишкові інфекції (ГКІ) за своєю розповсюдженістю поступаються місцем лише респіраторним захворюванням. Рівень захворюваності на ГКІ дітей у 2,5 - 3 рази вищий, ніж у дорослих, при цьому половина зареєстрованих випадків захворювань припадає на дітей раннього віку (до 3-х років).

За інформацією Дердпродспоживслужби, епідемічна ситуація в Україні щодо захворюваності на ГКІ невпинно погіршується. Кількість спалахів, пов’язаних із харчовим та водним шляхами передачі збудника інфекції, у порівнянні із 2014 роком, зросла більше ніж у 2 рази, а в організованих дитячих колективах - у 1,6 разів. Джерелом інфекції при ГКІ є хворі люди, бактеріо- та вірусоносії.

Фекально - оральний механізм передачі інфекції здійснюється трьома шляхами:

- харчовим - під час споживання забруднених продуктів, що містять збудник або його токсини;

- водним - у разі вживання некип'яченої води з неорганізованих джерел водопостачання, або при ковтанні води під час купання у відкритих водоймах;

- контактно-побутовим - через забруднені руки або предмети побуту.

 Для профілактики гострих кишкових інфекцій необхідно:

• дотримуватися правил особистої гігієни;

• ретельно мити руки з милом перед вживанням їжі, після повернення з вулиці та після кожного відвідування вбиральні;

• мити та тримати у чистоті всі поверхні та кухонні прилади, що використовуються для приготування їжі;

• користуватися індивідуальним посудом;

• запобігати проникненню комах та тварин до приміщень, де відбувається приготування їжі та зберігаються продукти харчування;

• регулярно мити та обдавати окропом дитячий посуд та іграшки;

• окремо готувати і зберігати сирі та готові до вживання харчові продукти (сире м'ясо, птицю, рибу, овочі, фрукти тощо);

• для обробки сирих продуктів використовувати окремі кухонні прилади (ножі, обробні дошки тощо);

• добре прожарювати або проварювати продукти, особливо м'ясо, птицю, яйця і рибу;

• дотримуватись відповідного температурного режиму при зберіганні харчових продуктів (не залишати приготовлені харчові продукти при кімнатній температурі більш ніж на 2 години);

• використовувати безпечну воду, не пити воду з неперевірених джерел;

• вживати бутильовану воду. У разі неможливості придбання бутильованої води, використовувати охолоджену кип’ячену воду;

• використовувати продукти харчування, оброблені з метою підвищення їх безпеки, наприклад пастеризоване молоко;

• мити та обдавати окропом фрукти і овочі, особливо у разі споживання їх у сирому вигляді; НЕ вживати у їжу незнайомі гриби, ягоди, трави та інші рослини;

• не вживати продукти із вичерпаним терміном придатності, використовувати для приготування їжі тільки свіжі харчові продукти;

• при транспортуванні і зберіганні харчових продуктів використовувати чисту упаковку (поліетилен, контейнери для харчових продуктів тощо);

• не купувати продукти харчування у випадкових осіб або в місцях несанкціонованої торгівлі;

• не давати маленьким дітям некип'ячене розливне молоко, сирі яйця тощо;

• не купатися в непроточних водоймах, у місцях несанкціонованих пляжів, не заковтувати воду під час купання;

• уникати контактів із особами, які мають ознаки інфекційного захворювання;

• при появі симптомів захворювання (підвищення температури тіла, головний біль, інтоксикація, блювання, рідкі випорожнення, біль у животі, висипання на шкірі, тощо) своєчасно звертатися за медичною допомогою.

• уникати контактів із особами, які мають ознаки інфекційного захворювання;

• при появі симптомів захворювання (підвищення температури тіла, головний біль, інтоксикація, блювання, рідкі випорожнення, біль у животі, висипання на шкірі, тощо) своєчасно звертатися за медичною допомогою.

За матеріалами Центру здоров’я Дніпровського району міста Києва


Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux